Biskup Demetrio Fernández Gonzalez iz Córdobe zaključio je u subotu, 20. ožujka, biskupijsku fazu postupka proglašenja blaženim misionara Pedra Manuela Salado de Alba koji je preminuo 2012. godine u Ekvatoru dok je spašavao sedmero djece od utapanja.

Biskupijska faza postupka je započela u listopadu 2018. godine, a završila je 20. ožujka ovjerom izvorne dokumentacije. Dva primjerka će biti poslana Kongregaciji za kauze svetaca.

Salado je bio član Doma u Nazaretu, instituta posvećenog života sa sjedištem u Córdobi, koji je 1978. godine osnovala María del Prado Almagro. Posljednje zavjete Pedro Manuel je dao 1990. godine, a u Španjolskoj je živio do 1998. godine. Tada je raspoređen u misiju Quinindé u Ekvadoru, gdje je vodio dom i školu Svete obitelji iz Nazareta.

Pedro Manuel Salado rođen je 1968. godine u gradu Chiclani koji se nalazi u španjolskoj pokrajini Cadiz. Bio je nemiran dječak koji je jako volio glazbu. Od ranog djetinjstva je bio uključen u brojne školske i crkvene aktivnosti. Pjevao je u zboru crkve svetog Ivana Krstitelja i svirao gitaru na misama u pastoralnom centru Kuća Nazaret.

Tijekom jednog boravka u Taizéu Pedro je osjetio poziv za misije pa se posvetio Bogu 1990. godine, u dobi od 22 godine. Najprije je neko vrijeme djelovao u Kući Nazaret u Cordobi, a onda je u 1998. godine otišao u misije u Ekvador.

Mladić je bio oduševljen tom zemljom, njezinim plažama, bojama te biljkama i životinjama koje prije toga nikada nije vidio. U Ekvadoru je radio s malom djecom. Njegov kolega misionar, Manuel Jimenez, kaže kako je Pedro bio „sramežljiv i ponizan, ali odličan radnik“.

Njegov posljednji dan na zemlji bio je 5. veljače 2012. Pedro je toga dana pratio grupu djece koja su išla na kupanje na jednu plažu u Atacamesu. Djeca su se igrala u vodi, ali ih je u jednom trenutku povukla struja, koja ih je u kratkom vremenu doslovce progutala. Pedro je skočio u vodu i počeo izvlačiti djecu na obalu. Nije se zaustavio dok sva djeca, kojih je bilo sedam, nisu bila na sigurnom. Odmah nakon toga preminuo je od srčanog udara uzrokovanog silnim naporom. Oko njega su se okupila djeca i počela moliti Boga da ga ne uzme, ali njegova misija na zemlji je završila.

Biskup Córdobe, Demetrio Fernández Gonzalez, izrazio je želju “da se taj postupak brzo riješi” i pozvao vjernike na molitvu „jer nas ova kauza potiče da budemo poput Pedra Manuela, da svoj živote živimo za druge“.