Foto: YouTube/screenshotOvo je priča o Španjolcu koji je prešao Atlantik kako bi drugima donosio Boga te se naposljetku preselio u Vječnost kao heroj koji je spasio sedmero djece od utapanja, donosi Aleteia.

Pedro Manuel Salado rođen je 1968. godine u gradu Chiclani koji se nalazi u španjolskoj pokrajini Cadiz. Bio je nemiran dječak koji je jako volio glazbu. Od ranog djetinjstva je bio uključen u brojne školske i crkvene aktivnosti. Pjevao je u zboru crkve svetog Ivana Krstitelja i svirao gitaru na misama u pastoralnom centru Kuća Nazaret.

Tijekom jednog boravka u Taizéu Pedro je osjetio poziv za misije pa se posvetio Bogu 1990. godine, u dobi od 22 godine. Najprije je neko vrijeme djelovao u Kući Nazaret u Cordobi, a onda je u 1998. godine otišao u misije u Ekvador.

Mladić je bio oduševljen tom zemljom, njezinim plažama, bojama te biljkama i životinjama koje prije toga nikada nije vidio. U Ekvadoru je radio s malom djecom. Njegov kolega misionar, Manuel Jimenez, kaže kako je Pedro bio „sramežljiv i ponizan, ali odličan radnik“.

Njegov posljednji dan na zemlji bio je 5. veljače 2012. Pedro je toga dana pratio grupu djece koja su išla na kupanje na jednu plažu u Atacamesu. Djeca su se igrala u  vodi, ali ih je u jednom trenutku povukla struja, koja ih je u kratkom vremenu doslovce progutala. Pedro je skočio u vodu i počeo izvlačiti djecu na obalu. Nije se zaustavio dok sva djeca, kojih je bilo sedam, nisu bila na sigurnom. Odmah nakon toga preminuo je od srčanog udara uzrokovanog silnim naporom.

U listopadu 2012. u Španjolskoj je pokrenut postupak beatifikacije misionara Pedra. U njegovu rodnom gradu Chiclani podignut je spomenik koji prikazuje Pedra kako za ruku drži djevojčicu i dječaka.

Foto: YouTube/screenshot

Rašeljka Zemunović | Bitno.net