Britanski The Telegraph na svojim je stranicama objavio interaktivnu kartu koja prikazuje udio ljudi koji se smatraju religioznima u pojedinim zemljama svijeta. Podaci uvršteni u kartu prikupljeni su trima ispitivanjima obavljenim 2008., 2009. i 2015. godine.

Prema analiziranim rezultatima, pet najreligioznijih zemalja, s udjelom od devedeset i devet posto religioznog stanovništva, su Etiopija, Malavi, Niger, Šri Lanka i Jemen.

S druge strane, pet zemalja u kojima se najmanji postotak stanovnika izjašnjava kao religiozan su Kina (7%), Japan (13%), Estonija (16%), Švedska (19%) te Norveška (21%).

Što se tiče Europe, najreligiozniji su Makedonci (86%), a slijede ih Poljaci (86%) i Maltežani (86%). Hrvatska je smještena u gornju polovicu zemalja sa 70% ispitanika koji su se izjasnili kao religiozni.

Rezultati pojedinih zemalja pomalo su iznenađujući uzevši u obzir uobičajenu percepciju u javnosti. Tako su prema ovom istraživanju Finci (56%) gotovo dvostruko religiozniji od Izraelaca (30%), dok se tek četrdeset i pet posto Iraca izjašnjava kao religiozno.

Ivo Džeba | Bitno.net