U prigodnoj homiliji kardinal Brenes Solórzano  zahvalio je Bogu na „prekrasnom daru“ novih prezbitera, ustvrdivši kako svećeništvo „nije moć“, nego „poslanje i služba“. Prezbiteri su – naglasio je – „sluge“ i „svjedoci“, pozvani „živjeti zajedništvo i bratstvo“.

Novi svećenici zaređeni su u teškom vremenu za Crkvu u Nikaragvi. Naime, od 20. prosinca 2023. najmanje 14 svećenika, dvojica sjemeništaraca i biskup Siune, mons. Isidoro del Carmen Mora Ortega, su uhićeni i oteti nakon što su molili za mons. Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, biskupa Matagalpe i apostolskog upravitelja biskupije Estelí, a koji je nepravomoćno osuđen na 26 godina zatvora u kojem se nalazi od veljače 2023. godine.

U Nikaragvi posebno su zabrinuti za otete svećenike koji imaju zdravstvenih problema, uključujući o. Ismaela Serrana, župnika župe Svetog Mihaela ark., i o. Gerarda Rodríguesa, župnika župe Bezgrešnog Začeća, obojica iz nadbiskupije Managua, piše Vatican News.

Sa svoje strane, Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava za Srednju Ameriku (OACNUDH) uputio je novi apel vladi Nikaragve da hitno otkrije gdje se monsinjor Mora, „žrtva prisilnog nestanka“ drži već 16 dana. „Skrivanje tih informacija“ – kako je obljavljeno na X-u – „dovodi njegov život u opasnost“.

Još 28. prosinca 2023. godine OACNUDH osudio je „prisilni nestanak biskupa Isidora Mora“ i „novi val uhićenja vjernika“ čime se krši „pravo na vjersku slobodu, stup svake demokratske države“. Prema Visokom povjereniku UN-a za ljudska prava, Nikaragva se „sve više“ udaljava od vladavine prava i „od temeljnih sloboda“ progonom „političkih i autohtonih vođa, članova Katoličke crkve, aktivista i novinara“ s „ponovljenim slučajevima samovoljnog pritvaranja“.

U molitvi Anđeo Gospodnji, 1. siječnja ove godine, papa Franjo se još jednom spomenuo događanja u Nikaragvi: „S dubokom zabrinutošću pratim zbivanja u Nikaragvi, gdje su biskupi i svećenici lišeni slobode. Njima, njihovim obiteljima i cijeloj Crkvi u toj zemlji izražavam svoju molitvenu blizinu. Pozivam i sve vas ovdje prisutne i sav Božji narod na ustrajnu molitvu i nadam se da će se uvijek tražiti put dijaloga za prevladavanje teškoća. Pomolimo se danas za Nikaragvu.“

Vlasti Nikaragve do sada nisu ni potvrdile ni demantirale pritvaranje svećenika koji su prijavljeni kao nestali.