Napadi na kršćane u Europi nažalost nisu rijetka pojava.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je u ponedjeljak 16. studenoga podatke o počinjenim zločinima iz mržnje prema kršćanima u Europi tijekom 2019., objavila je Catholic News Agency.

Navedeni incidenti uključuju i napade na katoličke svećenike, paleže katoličkih crkvi, uništavanje likova Blažene Djevice Marije, uništavanje savjetovališta za trudnice i krađe Presvetoga iz svetohraništa.

U Francuskoj je počinjeno najviše zločina iz mržnje – 144, od kojih su većina napadi na katoličke crkve. OESS je također izvijestio o 81 incidentu u Njemačkoj, 75 u Španjolskoj te 70 u Italiji.

Primjerice u Francuskoj je u veljači 2019. provaljeno svetohranište te je otuđeno gotovo 300 Hostija.

U Poljskoj je pak u lipnju 2019. nožem izboden svećenik dok je ulazio u crkvu prije mise, a drugog svećenika je u studenom prebila skupina koja je pokušala oskvrnuti crkvu.

Zabilježeni su i razni načini uništavanja nabožnih kipova i slika, poput razbijanja, mazanja izmetom, šaranja grafitima, krađe itd.

Najviše paleža crkvi zabilježeno je u Francuskoj (najmanje 20, među kojima i jedan za vrijeme nedjeljne mise) i Njemačkoj.

Ukupno je zabilježeno 595 incidenta. Od toga je bilo 459 napada na imovinu, a 80 na osobe. Gotovo četvrtinu slučajeva prijavila je Sveta Stolica.

Na kraju, dodajmo kako su i ove godine zabilježeni brojni napadi na kršćane u Europi. Najsvježiji primjer također dolazi iz Francuske gdje je u bazilici Notre Dame u Nici islamist ubio troje ljudi.