Najmanje sedam koptskih kršćana ubijeno je, a dvanaest ozlijeđeno, nakon što su jučer u Egiptu islamski militanti otvorili vatru na autobus koji je putovao prema pustinjskom samostanu svetog Samuela Ispovjedaoca na jugu egipatskog glavnog grada Kaira.

Glasnogovornik Koptske pravoslavne Crkve izjavio je kako bi se broj stradalih mogao i povećati, dok je jedan crkveni službenik iz pokrajine Minya, u kojoj se napad dogodio, rekao kako je ubijeno 10 ljudi, ali ta vijest nije potvrđena.

Među sedam poginulih čak je šest pripadnika iste obitelji, od kojih je i dvoje djece: jedan petnaestogodišnji dječak i jedna dvanaestogodišnja djevojčica.

Odgovornost za napad je prema SITE-u, američkoj skupini koja nadgleda i prevodi poruke militanata, preuzeo lokalni ogranak Islamske države. Islamisti su u svojoj poruci rekli kako je napad osveta zbog utamničenja njihovih „nevinih sestara“ od strane egipatskih vlasti, ali nisu objasnili o kome je točno riječ.

Povodom ovog tragičnog slučaja oglasio se i egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi.

“Duboko žalim zbog mučenika koji su danas stradali od ruke izdajica koji pokušavaju naštetiti čvrsto povezanom tkivu nacije”, rekao je el-Sisi. Poželjevši ozlijeđenima brz oporavak, iskazao je „odlučnost da nastave sa svojim naporima u borbi protiv tame terorizma i progone kriminalce”.

Ovo je nažalost tek jedan u nizu napada na koptske kršćane u Egiptu i drugi napad na hodočasnike koji na putu za samostan svetog Samuela Ispovjedaoca u dvije godine.

Oko 10 posto egipatskog stanovništva su kršćani, od kojih su većina Kopti.

Ivo Džeba | Bitno.net