Biskup Vitebska Aleh Butkewitsch (49) izabran je na plenarnom zasjedanju u Minsku za novoga predsjednika Bjeloruske biskupske konferencije, prenosi 15. travnja agencija Kathpress.

Biskup Grodna Aleksander Kaszkiewicz (71) ostaje potpredsjednik Bjeloruske BK a njegov pomoćni biskup Juzaf Staneuski (52) generalni tajnik, odlučili su bjeloruski biskupi na zasjedanju u Minsku. Biskup Butkewitsch u službi nasljeđuje nadbiskupa u Minsku Tadeusza Kondrusiewicza, objavio je službeni portal Catholic.by, a prenijela njemačka katolička agencija KNA.

Biskup Butkewitsch rođen je u Braslauu na granici s Latvijom 18. ožujka 1972., nakon studija strojarstva odlučuje se za svećeništvo te je zaređen 2000. a otkako je godine 2014. zaređen za biskupa vodi Biskupiju Vitebsk utemeljenu 1999. na sjeveru zemlje.

Papa Franjo prihvatio je početkom siječnja ostavku nadbiskupa Kondrusiewicza nakon što je ovaj napunio 75 godina, dob kada se obično biskupi povlače u mirovinu. Otad je episkopat privremeno vodio njegov zamjenik biskup Kaszkiewicz.

Nadbiskup Kondrusiewicz, koji je kao biskup djelovao i u Moskvi, na čelu je Bjeloruske BK od 2015., ali u bjeloruskom episkopatu imao je važnu ulogu i od 1989. do 1991. kao apostolski administrator u Minsku, i zatim od 2007. kao nadbiskup bjeloruskoga glavnoga grada.

Podsjetimo, Tadeusz Kondrusiewicz je više puta kritizirao represiju tamošnjih vlasti nad prosvjednicima protiv predsjednika Lukašenka, kojeg optužuju za izbornu prijevaru. Oštro je prosvjedovao i nakon što je interventna policija blokirala ulaz u crkvu svetog Šimuna i Helene u centru Minska. Prema medijskim izvješćima, nekoliko desetaka prosvjednika pokušalo se sakriti u crkvi nakon što je policija raspršila okupljeno mnoštvo na obližnjem Trgu nezavisnosti.

Također, prelat je molio krunicu pred zatvorom u kojem su zatočeni i navodno mučeni prosvjednici te tražio da ih se pusti na slobodu.

Od njegova umirovljenja Nadbiskupiju u Minsku kao apostolski aministrator vodi pomoćni biskup u Pinsku Kazimierz Wielikosielec (75).

Bjeloruska biskupska konferencija jedna je od manjih u Europi, ali ima više članova od Ruske BK. Od godine 1999. ima četiri dijeceze – Minsk, Grodno, Pinsk i Vitebsk. Od 2020. godine apostolski nuncij u Bjelorusiji je nadbiskup Ante Jozić.