Papa Franjo prihvatio je 3. siječnja ostavku nadbiskupa u Minsku Tadeusza Kondrusiewicza iz starosnih razloga i imenovao biskupa Kazimierza Wielikosieleca, OP, za apostolskoga administratora nadbiskupije glavnoga bjeloruskoga grada, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Krajem kolovoza 2020. bjeloruska Vlada nije dopustila nadbiskupu Kondrusiewiczu povratak u zemlju nakon putovanja u Poljsku. Apostolski nuncij u Bjelorusiji nadbiskup Ante Jozić 22. prosinca 2020. objavio je da ima pouzdane informacije da više ne postoje prepreke za nadbiskupov povratak u Bjelorusiju. Nadbiskup Kondrusiewicz se zatim vratio u domovinu i predvodio božićno slavlje, prenosi Vatican News.

Podsjetimo, nadbiskup Kondrusiewicz više puta je kritizirao represiju tamošnjih vlasti nad prosvjednicima protiv predsjednika Lukašenka, kojeg optužuju za izbornu prijevaru. Oštro je prosvjedovao i nakon što je interventna policija blokirala ulaz u crkvu svetog Šimuna i Helene u centru Minska. Prema medijskim izvješćima, nekoliko desetaka prosvjednika pokušalo se sakriti u crkvi nakon što je policija raspršila okupljeno mnoštvo na obližnjem Trgu nezavisnosti.

Također, prelat je molio krunicu pred zatvorom u kojem su zatočeni i navodno mučeni prosvjednici te tražio da ih se pusti na slobodu.