Poljski predsjednik Andrzej Duda prošlog je ponedjeljka 13. srpnja posjetio nacionalno poljsko svetište Naše Gospe od Jasne Gore u Częstochowi, nakon tijesne pobjede na predsjedničkim izborima.

Prema pisanju lokalnih medija, Duda je sudjelovao na molitvi upućenoj Mariji, Kraljici Poljske, koja se u svetištu moli svake večeri u 21 sat.

Nadstojnik svetišta o. Fr. Waldemar Pastusiak, zahvalio se Dudi na njegovom dolasku u svetište, te obraćajući se Majci Božjoj rekao:

“Zahvaljujemo ti na njegovoj prisutnosti ovdje na Jasnoj Gori. Zahvaljujemo ti njegovom svjedočanstvu vjere. Na pragu drugog mandata, povjeravamo ga u Tvoje ruke, Marijo, i sva pitanja naše domovine, vjerujući da ćeš Ti uvijek biti uz njega.”

Tijekom Dudinog posjeta, obratio se i pomoćni biskup Częstochowe, Andrzej Przybylski, koji je kazao: „Bog blagoslovio našu ljubljenu domovinu Poljsku i sve Poljake. Blagoslovio predsjednika najslavnije Republike u ovoj novoj fazi njegove nacionalne službe.“

Ovo nije prvi Dudin posjet Gospi od Jasne Gore, budući da je i godine 2015. kada je pobijedio na izborima otišao pomoliti se u Częstochowu, a pred zaštitnicom Poljske molio se i prije tri mjeseca kako bi Marija pomogla zaustaviti pandemiju koronavirusa.

Ovogodišnji izbori za predsjednika Poljske bili su najneizvjesniji dosad, budući da je razlika između Dude i njegovog protukandidata, gradonačelnika Varšave Rafała Trzaskowskog, iznosila samo 2% (51,03% – 48,97%), uz visoku izlaznost od 68,2%..