Na prvoj katoličkoj Misi u protestantskoj katedrali svetog Petra u Ženevi nakon gotovo 500 godina trebalo bi se prakticirati “euharistijsko gostoprimstvo”. Dobrodošli su “svi oni koji se prijave za primanje Tijela Kristova”, rekla je za Katholisch.de glasnogovornica Ženevske biskupije. Ranije je objavljeno da su protestanti izričito pozvani na primanje Euharistije. Predsjednik evangeličkog župnog vijeća rekao je za Protest Info kako je uobičajeno da protestanti primaju pričest na ekumenskim službama u Ženevi.

Glasnogovornica Katoličke Crkve u Ženevi naglasila je da protestanti mogu sudjelovati u katoličkom slavlju, a da je ta misa uopće moguća zaslužni su “izvrsni odnosi koji su se gradili tijekom mnogih godina između dviju kršćanskih Crkava”.

Katedrala svetog Petra u središtu Ženeve u Švicarskoj bila je biskupska crkva katoličke biskupije do 1535., nakon čega je postala glavna gradska crkva reformiranih kršćana. Široj javnosti poznata je po tome što je u njoj 23 godine djelovao reformator Johannes Calvin. 29. veljače 2020. u njoj će se slaviti prva katolička misa još od Reformacije, prenosi Fratellanza umana.

Iz biskupije tvrde kako je poziv stigao od vijeća evangeličke zajednice. To je “gesta bratstva” kako bi se napredovalo na ekumenskom putu. Katolička Crkva pozdravila je taj čin “s velikom zahvalnošću”. Svrha ovog slavlja je signalizirati međusobno povjerenje i prijateljstvo.

Započinjući korizmu, potrebno je – u misi koja se slavi kao vigilija Prve korizmene nedjelje – moliti za oproštenje grijeha protiv kršćanskog jedinstva. Misu će predvoditi biskupski vikar za Ženevu Biskupije Lausanne-Ženeva-Freiburg, Pascal Desthieux.

Kanonski zakon izlaže opće pravilo da “katolički služitelji dopušteno podjeljuju sakramente samo katoličkim vjernicima”. Kanon 844 § 3 navodi: „Katolički služitelji dopušteno podjeljuju sakramente pokore, euharistije i bolesničkog  pomazanja članovima istočnih Crkava koje nisu u potpunom zajedništvu s Katoličkom Crkvom ako to dotični po svojoj volji mole i ako su pravo raspoloženi; to vrijedi i za članove drugih Crkava koje su po sudu Apostolske Stolice, što se tiče sakramenata, u istom položaju kao i spomenute istočne Crkve.“

KTA | Bitno.net