Sako

U Iraku se narod počeo buniti protiv terorizma, protiv nasilja, postupno ustaje u obranu života, mira i radosti, a jedino se tako može pobijediti one koji potiču ubijanje, uništavanje i iseljavanje – rekao je kaldejski patrijarh Sako, govoreći o božićnom ozračju, unatoč prizorima nasilja, a prenijela agencija AsiaNews. Među brojnim događajima koji su obilježili ove blagdanske dane, patrijarh je posebno istaknuo tri: brojna božićna drva u raznim bagdadskim četvrtima; posjet jedne skupine šijitskih muslimana iz Najafa koji su u glavnom gradu sudjelovali na misi, te proslavu Nove godine u Basri kao i poziv lokalnih vlasti da se kršćani vrate svojim kućama.

Govoreći o proslavi Nove godine, patrijarh je rekao kako je prije pola noći išao na jedan trg u gradskoj četvrti Mansur, u Bagdadu. Slavili smo s velikim mnoštvom, gotovo je milijun ljudi bilo na gradskim ulicama. S njima smo razgovarali i jedni drugima čestitali. To su jednostavne geste, ali služe da se odbaci ideologija užasa samozvane Islamske države, koja je i ovih dana bila aktivna u glavnom gradu – kazao je patrijarh Sako.

Na primjedbu da bi 2017. mogla biti drugačija od 2016. godine, patrijarh je potvrdio da je promjena vidljiva, osobito u Bagdadu, koji je pun božićnih drvca. Stigle su mi mnoge čestitke od vjerskih i političkih vlasti ali i civilnih muslimanskih aktivista, a čestitalo mi je vrlo mnogo običnih ljudi. Mislim da će 2017. godina biti drugačija, možda ne po općem miru, ali u svakom slučaju bit će to po društvenoj slozi i jedinstvu. Za to se molim, ali to je i osjećaj većine građana – kazao je patrijarh.

Na napomenu da su vlasti Basre pozvali kršćane da se vrate svojim kućama, rekao je da su političke, vjerske i institucionalne vlasti ovih dana uputile apel odseljenim kršćanima da se vrate svojim kućama. U Basri se slavila Nova godina, a to je znak veće sloge među raznim sastavnicama mjesne i državne stvarnosti. U Basri su redarstvenici jamčili sigurnost slavlja. Osim toga, Pokrajinska vlada je obećala da obnoviti i održavati crkve – ustvrdio je patrijarh.

Osvrnuvši se na posjet šijitske mladeži i na njihovo sudjelovanje na misi, patrijarh je najprije podsjetio kako su Guverner i predsjednik Općinskoga vijeća biskupu čestitali Božić i božićne blagdane. Jedan je političar, inače kršćanin, za Novu godinu objavio pismo protiv rata. Mi kršćani možemo puno učiniti za mjesnu zajednicu; od mjesnih sam vlasti tražio da kršćanskoj zajednici očituju blizinu, a ovi božićni i novogodišnji pothvati su prvi odgovor – ustvrdio je patrijarh dodajući:

Ipak najvažniji događaj bio je posjet skupine mladih muslimana šijita, djevojaka i mladića, iz Najafa, te njihovo sudjelovanje na misi u crkvi svetoga Grgura. Nakon mise, mladi su objedovali s patrijarhom i vjerskim kaldejskim čelnicima, razmjenjujući osobna i zajednička iskustva. Sudjelovali su na misi, a potom smo se svi zajedno fotografirali pod iračkom zastavom i natpisima za mir. Crkvene pjesme i molitve snažno su utjecale na mlade muslimane – primijetio je patrijarh Sako.

Objasnio sam im – nastavio je Patrijarh – našu vjeru, jedinoga Boga i poimanje Presvetoga Trojstva. Govorio sam im o temeljima naše vjere, o zajedničkom ocu po vjeri Abrahamu, te o Isusu Kristu. Pozvao sam ih da se bore protiv neukosti glede kršćanstva, jer mi nismo nevjernici. S mladima su bili i novinari dvaju televizijskih kanala, njih sam molio da govore o našoj kulturi, da je objasne svojim gledateljima, jer imamo puno više zajedničkih stvari koje nas ujedinjuju od onih koje nas dijele – kazao je patrijarh zaključujući razgovor s novinarom Radio Vatikana:

Još je znakovitije to da su posjet organizirali mladi šijiti iz Najafa. Oni su u medijima čitali i gledali neke videouratke o našoj zajednici, a slijedom toga su nas htjeli osobno, izravno upoznati, žarko se nadam da će se razmjena posjeta nastaviti. Iz ovoga se vidi koliko je važno da tiskovine i televizije stvore uvjete za susret i osobno upoznavanje. Stoga sam molio biskupe i svećenike da njihove božićne poruke i propovijedi mogu vrijediti za sve ljude – ustvrdio je patrijarh Sako.

Na završetku mise, mladim šijitima iz Najafa pridružili su ne neki mladi muslimani iz Bagdada. Donijeli su nam cvijeće i željeli su s nama slaviti početak Nove godine. Vrijeme je da se muslimani pokrenu te da očituju pozitivnu stranu svoje vjere, a da se političari zauzmu u otklanjanju prepreka i promicanju općega dobra. Potrebno je da se svi zauzimaju za mir, jedinstvo i budućnost zemlje, od mladih do čelnika Vlade – zaključio je patrijarh Sako.

Radio Vatikan | Bitno.net