Po prvi puta od 1940. godine, ulicama Cahorsa, grada u jugozapadnom dijelu Francuske, u procesiji će biti nošen Sveti ubrus. Riječ je o tkanini za koju se vjeruje da je omotavala Kristovu glavu kada je bio položen u grob.

Sveti ubrus se spominje u Ivanovom evanđelju nakon što su Petar i Ivan došli do Isusovog groba. “Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.” (Iv 20, 6-7)

Riječ je o platnu sačinjenom od osam slojeva za kojega se smatra da je obavijalo Isusovu glavu i bradu kako bi držalo donju čeljust zatvorenom. Zanimljivo je da se mrlje od Krvi na ubrusu podudaraju s mrljama koje se nalaze na Torinskom platnu.

Prema jednoj tradiciji, Karlo Veliki je 803. dao Sveti ubrus tadašnjem biskupu Cahorsa. Prema drugoj tradiciji, Géraud de Cardaillac, biskup Cahorsa iz ranog 12. stoljeća, donio je ubrus nakon putovanja u Svetu Zemlju.

Procesiju koja će se održati u prvu subotu nakon Uskrsa predvodit će biskup Charosa, Laurent Camaide, a relikvija će u katedrali svetoga Stjepana biti izložena od Cvjetnice sve do Duhova.

“Ono što je važno kod Svetoga ubrusa jest to što otvara naša srca za misterij Isusovog uskrsnuća”, napisao je vjernicima biskup Camaide u pastoralnom pismu. “Ova drevna tradicija čašćenja različitih tkanina vezanih za muku, smrt i prazan grob”, dodao je biskup, “ohrabruje nas da čekamo obećano uskrsnuće našeg tijela obnovljenog Duhom Svetim.”

Ivo Džeba | Bitno.net