Rekordnih 1,3 milijuna selilaca zatražilo je azil u jednoj od 28 država Europske unije, Norveškoj ili Švicarskoj tijekom 2015. godine, što je gotovo duplo više od prethodno najvišeg broja od 700 tisuća nakon pada željezne zavjese i raspada Sovjetskog Saveza – rezultati su nedavno objavljene analize uglednog Pew centra, na temelju podataka Statističkog ureda Europskih zajednica.

Polovica svih izbjeglica prošle godine dolazi iz samo tri zemlje: Sirije, Afganistana i Iraka. Njemačka je od 2012. glavno odredište za tražitelje azila u Europi, primivši samo prošle godine 442 tisuće zahtjeva. Nakon nje slijede Mađarska i Švedska. Mađarska ima najviši omjer zahtjeva za azilom i građana (1770 prijava na 100 tisuća ljudi). Od 1985. godine Europa je primila oko 11,6 milijuna azilanata.

Ranije ove godine, Europska unija i Turska su postigle dogovor koji je uvelike ograničio pritok selilaca iz područja istočno od Turske. Prema podacima Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice, oko 8000 azilanata je pristiglo u Grčku u razdoblju od travnja do srpnja ove godine, nakon provođenja dogovora s Turskom – znatno manje od oko 150 tisuća selilaca koji su došli u Grčku u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine, prije dogovora.

Istovremeno se kretanje prema Europi povećalo na južnoj mediteranskoj ruti prema Italiji, s najvećim dijelom subsaharskih afričkih selilaca. Italija je primila oko 90 tisuća migranata od početka 2016. godine, otprilike jednak broj kao i prošle godine. UNHCR procjenjuje da je više od 2500 ljudi izgubilo život u Sredozemnom moru u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine.

Sve od 10 europskih država koje su ispitane očitovale su većinsko nezadovoljstvo rješavanjem izbjegličke krize. Najveće nezadovoljstvo izrazile su države s najvećim brojem tražitelja azila u 2015. godini, uključujući 94% Grka i 88% Šveđana. Više od polovice u 8 od 10 ispitanih zemalja vjeruje kako dolazak izbjeglica povećava vjerojatnost terorizma u njihovoj zemlji, a mnogi su zabrinuti zato što smatraju da će azilanti biti ekonomski teret za državu.

Više od polovice tražitelja azila prošle godine bili su mladi u dobi od 18 do 34 godine, a gotovo tri četvrtine (73%) svih izbjeglica su muškarci, uključujući one iz Sirije (71%), Iraka (75%) i Afganistana (80%). Tražitelje azila iz drugih po broju vodećih zemalja poput Gambije, Pakistana i Bangladeša gotovo u potpunosti čine muškarci. Stoga 42% izbjeglica u Europi 2015. činili su mladi muškarci u dobi između 18 i 34 godine. Najveći postotak te demografske skupine zastupljen je u Italiji (74% tražitelja azila). U posljednjem se razdoblju povećao i broj djece bez pratnje (mlađih od 18 godina bez roditelja ili pratitelja) koji traže azil u Europi – prošle godine ih je bilo gotovo 200 tisuća, uglavnom dječaka u dobi između 14 i 17 godina.

Sveukupni postotak stanovništva Europske unije koji je rođen izvan nje povećao se svega s 11% prošle godine na 11,3% ove godine. Međutim u zemljama koje su glavna odredišta za izbjeglice taj postotak iznosi nešto više od 1% stanovništva u istome razdoblju od samo godinu dana. Za usporedbu, u Sjedinjenim Državama se jednako povećanje udjela stanovništva rođenog izvan države zbilo u razdoblju od 10 godina – od 2005. do 2015.

Premda je Europa primila velik broj sirijskih azilanata od početka tamošnjeg sukoba, samo je jedna desetina izbjeglih Sirijaca u Europi. Većina ih se nalazi u izgonu unutar Sirije ili pak u susjednim državama.

RV | Bitno.net