Kineske vlasti su prošloga tjedna vlasnicima on line knjižara zabranile prodaju Biblije i drugih kršćanskih knjiga. New York Times javlja kako od prošloga četvrtka na kineskom on line tržištu nije bilo moguće kupiti niti jednu Bibliju. Prije ove zabrane, na snazi je bila odluka prema kojoj se Biblija može prodavati isključivo preko crkvenih on line knjižara.

Vjerske knjige drugih religija, kao što su budizam i Islam, i dalje se smiju prodavati. Inače, kineske vlasti nikada nisu službeno odobrile prodaju Biblije, jer ona “nije prilagođena socijalističkom društvu”, pa se ona u Kini smatra ilegalnom publikacijom.

Strani mediji ovaj najnoviji potez tumače kao novi udarac kineskih vlasti na tamošnje kršćane. Naime, u Kini je od 2014. do 2016. godine iz brojnih crkvi uklonjeno više od 1500 križeva. Unatoč ovim zabranama, smatra se da je Kina zemlja s najviše kršćana na svijetu. U njoj živi između 58 i 115 milijuna protestanata i 10 do 12 milijuna katolika.

Diplomatske veze između Vatikana i Pekinga prekinute još 1951. godine. Krajem ožujka su se pojavile određene glasine prema kojima će se diplomatske veze uskoro obnoviti. Međutim, Vatikan je takve glasine demantirao u službenom priopćenju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net