Nadbiskupi metropoliti Mjanmara – kardinal Charles Bo, nadbiskup Yangona; nadbiskup Mandalaya Marco Tin Wan i nadbiskup Taunggyija Basilio Athai izdali su apel za mir u zemlji, naglašavajući da „svi trebamo krenuti na hodočašće mira”, prenosi Vatican News.

Apel, koji u ime vjerskih vođa zemlje potpisuju trojica mjanmarskih nadbiskupa, ističu se velike prijetnje ljudskim životima te se prisjećaju preminulih, raseljenih i onih koji gladuju.

Podsjećamo, ta jugoistočna azijska država pretrpjela je niz političkih, društvenih i gospodarskih kriza te je nasilje znatno eskaliralo uslijed vojnog udara 2021. godine kad je svrgnuta demokratski izabrana vlada.

„U velikoj zemlji blagoslovljenoj s toliko resursa, uništavanje života je srcedrapajuća tragedija”, navode nadbiskupi.

Nadalje, naglašavaju u apelu kako su bogòmolje i samostani, u kojima su zajednice tražile mir i pomirenje, sve više napadnuti. Među posljednjim napadima bio je i onaj na povijesnu crkvu Uznesenja u Char Tanu koja je spaljena do temelja. Samo je kapelica za euharistijsko klanjanje pošteđena. Zapaljen je i obližnji samostan u kojem su bile smještene sestre franjevke.

Svoju zabrinutost i tugu zbog tog događaja, kao i za cjelokupno stanje u Mjanmaru izrazio je i papa Franjo 22. siječnja. „Blizu sam bespomoćnom civilnom stanovništvu, koje je u brojnim gradovima izloženo teškim iskušenjima. Molimo Boga da taj sukob ubrzo završi i da započe novo vrijeme oprosta, ljubavi i mira. Pomolimo se zajedno Majci Božjoj za Mjanmar”.

„Međunarodni instrumenti poput Haške konvencije pozivaju na zaštitu mjesta bogoslužja, mjesta učenja i mjesta liječenja”, ističu nadbiskupi, pitajući se, „s bolom i tjeskobom… zašto su ta sveta mjesta napadnuta i uništena?”

Naglašavaju da mjesta bogoslužja promiču međuovisnost i osjećaj međusobne povezanosti koji su neophodni za ozdravljenje nacije te s tugom primjećuju kako kada se one „nemilosrdno spaljuju, povratak u normalu postaje veliki izazov”.

Tvrdeći da su „dovoljno patili kao narod”, nadbiskupi, „kao vođe različitih vjerskih tradicija”, pozivaju sve dionike u Mjanmaru „neka sve oružje utihne, pružimo ruku svima, kao braća i sestre, i započnimo sveto hodočašće mira – ujedinjeni kao nacija i kao ljudi”.