DONIO JOŠ NEKOLIKO ODREDBI

Nadbiskup zabranio vjernicima primanje pričesti na ruke

“Zbog mnogih prijavljenih slučajeva obeščašćivanja hostija koji su povezani s primanjem pričesti na ruke, prikladno je vratiti se na dostojanstveniji način primanja pričesti na jezik”, napisao je Nadbiskup.

Foto: Shutterstock.com

Nadbiskup Kampale (Uganda), Cyprian Kizito Lwanga, izdao je dekret kojim je odredio da će se vjernici odsada moći pričešćivati samo na usta, a ne i na ruku. Odluku je obrazložio željom da se spriječi one koji dolaze s nakanom obeščašćivanja Tijela Kristova.

U istom je dekretu, objavljenom 1. veljače, određeno da je zabranjeno slaviti misu izvan za to namijenjenih posvećenih mjesta te podsjetio da vjernici koji nisu posebno određeni za dodjeljivanje pričesti ne smiju to činiti.

“Zabranjeno je dodjeljivati ili primati Svetu Pričest na ruke”, napisao je nadbiskup. “Majka Crkva nalaže nam da se prema Presvetoj Euharistiji odnosimo na najdostojanstveniji način (kan. 898). Zbog mnogih prijavljenih slučajeva obeščašćivanja hostija koji su povezani s primanjem pričesti na ruke, prikladno je vratiti se dostojanstvenijem načinu primanja pričesti na jezik”, napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugandski list PML Daily naveo je kako su mnogi katolici organizirali mise u svojim domovima, zbog čega je Lwanga izdao i odredbu da se odsad euharistija „treba slaviti u predviđenim svetim mjestima, budući da u nadbiskupiji postoji dovoljan broj takvih predviđenih mjesta za tu svrhu”.

Što se tiče osoba koje pričešćivati, nadbiskup je podsjetio da to redovito čine biskupi, svećenici i đakoni, dodavši kako je „zabranjeno vjernicima koji nisu od strane mjerodavnih crkvenih vlasti imenovani izvanrednim djeliteljima pričesti (kan. 910§2) podjeljivati pričest”.

Lwanga je također pozvao svećenike da nose ispravno misno ruho tijekom mise i prilikom dodjeljivanja pričesti. “Strogo je zabranjeno prihvatiti kao koncelebranta ikojeg svećenika koji nije propisno odjeven u propisano liturgijsko ruho”, napisao je. “Takav svećenik ne smije koncelebrirati niti pomagati pri pričešćivanju. Također, ne smije sjediti u prezbiteriju, nego umjesto toga treba sjesti među okupljene vjernike.”

Ivo Džeba | Bitno.net


Objavljeno: 5. veljače 2020.

Možda vam se svidi