U jeku prosvjeda koji se održavaju u brojnim američkim gradovima, a kojima je uzrok ubojstvo Georgea Floyda, crnca kojem je policajac držao koljeno na vratu više minuta, premda se uhićenik bunio da ne može disati, oglasio se i nadbiskup Carlo Maria Viganò, koji je u svojem pismu upućenom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu upozorio na sve očitije „oblikovanje dvije suprotstavljene strane“ koju čine „djeca svjetla i djeca tame“.

„Djeca svjetla čine onaj najvidljiviji dio čovječanstva, dok djeca tame predstavljaju apsolutnu manjinu. A ipak, oni prvi su predmet svojevrsne diskriminacije koja ih stavlja u poziciju moralne inferiornosti u odnosu na njihove protivnike, koji često zauzimaju strateške položaje u vladi, politici, ekonomiji i medijima. Na jedan očito neobjašnjiv način, dobri su taoci pokvarenih i onih koji im pomažu iz koristoljublja ili iz straha“, piše u svojem pismu nadbiskup Viganò, dodajući kako je ova podijeljenost prisutna od samoga početka, te ima biblijsku narav.

Dok se s jedne strane nalaze „potomci Žene“ koji unatoč svojim slabostima žele „činiti dobro, biti iskreni, podizati obitelj, raditi svoj posao, osigurati napredak svojoj domovini, pomagati potrebitima i poštujući Zakon Božji zaslužiti Kraljevstvo nebesko“, s druge su strane „potomci Zmije“ koji „ne drže do bilo kakvih moralnih načela, žele uništiti obitelj i naciju, te iskorištavati radnike“, a sve u svrhu osobnog bogaćenja, poručio je nadbiskup Viganò, uvjeren kako su „djeca tame“ posljednjih dana zaboravila na oprez i otkrila svoje karte, te tako pokazala svoje istinske namjere.

„Otkrit ćemo da su nemiri ovih dana bili isprovocirani od strane onih koji su, uvidjevši da virus neminovno nestaje i da društveni alarm pandemije slabi, nužno morali izazvati građanske nemire, jer bi inače uslijedila represija koja bi se, premda legitimna, mogla osuditi kao neopravdana agresija na stanovništvo. Ista stvar odvija se i u Europi, u savršenoj sinkroniji. Sasvim je jasno da su ulični prosvjedi iskorišteni u svrhe onih koji bi na predstojećim predsjedničkim izborima kao pobjednika željeli vidjeti nekoga tko utjelovljuje ciljeve duboke države i koji te ciljeve izražava vjerno i uvjerljivo“, piše nadbiskup.

Prema njegovim riječima, ova podijeljenost može se primijetiti i u Crkvi u kojoj postoje „vjerni pastiri“, ali i „nevjernici i plaćenici koji žele razbiti stado i predati ovce kako bi ih proždrli vukovi“. Ove posljednje u svojem pismu Viganò naziva „dubokom Crkvom“ koja se odrekla svojih obveza pred Bogom.

Pohvalivši nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa oko zaštite prava na život, prava na slobodu vjeroispovijesti, prevencije zlostavljanja maloljetnika i jasnu osudu progona kršćana diljem svijeta, nadbiskup Viganò osvrnuo se i na napade koji su uslijedili nakon Trumpova posjeta Nacionalnom svetištu sv. Ivana Pavla II., a koji su, prema njegovim riječima, „dio orkestrirane medijske naracije koja se ne želi boriti protiv rasizma i uvesti društveni red, već pogoršati stanje; ne donositi pravdu, već legitimirati nasilje i zločin; ne služiti istini, već favorizirati jednu političku frakciju“.

Nadbiskup Viganò nije se libio prozvati i one biskupe koji su se „podredili ‘dubokoj državi’, globalizmu, Novom svjetskom poretku na koji se sve češće pozivaju u ime univerzalnog bratstva, u kojemu nema ničeg kršćanskog, ali koje priziva masonske ideale onih koji žele dominirati svijetom izbacujući Boga iz sudova, škola, obitelji, a možda i crkava“.

Na koncu svojega pisma, nadbiskup je izrazio uvjerenje kako je američki narod dovoljno zreo da prepozna laž i nadu da će se većina probuditi iz svoje tromosti.

„Potrebno je da se dobro, djeca svjetla, okupe i dignu svoj glas. Koji je učinkovitiji način da se to učini, gospodine predsjedniče, osim molitvom, tražeći od Gospodina da zaštiti Vas, Sjedinjene Države i čitavo čovječanstvo od ovog snažnog napada Neprijatelja? Pred snagom molitve propast će obmane djece tame, otkrit će se njihove zavjere, pokazati njihova izdaja, njihova zastrašujuća moć završit će u ništavilu, iznesena na vidjelo i prokazana kakva jest: paklena obmana“, zaključio je u svojem pismu nadbiskup Viganò, izrazivši svoju molitvenu blizinu predsjedniku Trumpu i američkom narodu.

Cjeloviti tekst pisma možete pročitati na ovom linku.