Dogovoreni posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Nacionalnom svetištu Ivana Pavla II. u Washingtonu izazvao je oprečne reakcije iz tamošnje Crkve, prvenstveno nadbiskupa Washingtona Wiltona Gregoryja, javlja CNA.

Glasnogovornik svetišta izjavio je kako je ovaj posjet prvotno planiran u sklopu potpisivanja izvršne uredbe o slobodi vjere te da je posjet bio otprije dogovoren.

Posjet predsjednika Trumpa svetištu, koje vode Kolumbovi vitezovi, dogodio se neposredno prije nego što je američki predsjednik potpisao izvršnu uredbu kojom bi se “na međunarodnoj razini trebale poboljšati vjerske slobode“.

Međutim, nadbiskup Washingtona kritizirao je Trumpov posjet svetištu. Njegovo priopćenje objavljeno je na Twitteru Nadbiskupije.

“Smatram zbunjujućim i ponižavajućim da je bilo koji katolički vjerski objekt dopustio biti tako strašno zloupotrebljen i manipuliran na način koji krši naše vjerske principe. Ti prinicipi nas pozivaju da branimo prava svih ljudi, čak i onih s kojima se ne slažemo”, stoji u priopćenju koje je potpisao nadbiskup Washingtona Wilton Gregory.

Nadbiskup Gregory osudio je rastjerivanje prosvjednika u blizini Bijele kuće, koje se dogodilo dan prije, kako bi Trump mogao posjetiti episkopalnu crkvu i fotografirati se s Biblijom u ruci.

Nadbiskup Washingtona tvrdi kako sveti papa Ivan Pavao II. ne bi odobrio upotrebu suzavca i drugih sredstava kako bi se utišali, rastjerali ili plašili prosvjednici zbog prilike da se fotografiraju ispred mjesta slavljenja i mira. „Sveti Ivan Pavao II. bio je gorljivi branitelj prava i dostojanstva ljudskih bića. Njegova ostavština živo svjedoči o toj istini“, izjavio je nadbiskup Washingtona.

Inače, u ovome svetištu nalazi se relikvija svetog pape Ivana Pavla II., kao i interaktivni eksponati o njegovu životu, postignućim i značajnim povijesnim događajima u vrijeme njegova pontifikata. Američka konferencija katoličkih biskupa ovo je svetište 2014. godine proglasila nacionalnim svetištem.

Američki predsjednik je jučer, nakon posjeta svetištu Ivana Pavla II., naposljetku i potpisao izvršnu uredbu o vjerskim slobodama u kojoj se druge zemlje pozivaju da „zaustave vjerski progon“, a njezin bi se sadržaj trebao integrirati u američku vanjsku politiku.