Biskupi bi trebali razmisliti o obaveznim DNA testovima ili tjelesnim pregledima kako bi bili sigurni da su svi bogoslovi biološki muškarci, napisao je nadbiskup Milwaukeeja Jerome Listecki u nedavnom dopisu poslanom članovima Američke biskupske konferencije, prenosi CNA.

“Nedavno je Vijeće za kanonska pitanja i crkveno upravljanje saznalo za slučajeve u kojima je otkriveno da su bogoslovije i formacijske domove instituta posvećenog života bez vlastitog znanja primile žene koje žive pod transrodnim identitetom”, stoji u dopisu.

U jednom su slučaju, navodi Listecki, “podaci osobe o primljenim sakramentima krivotvoreni kako bi prikazali novi identitet”.

“U nijednom slučaju ništa u medicinskim ili psihološki izvještajima o tim osobama nije dalo naslutiti tretmane ili operacijske zahvate koje su prošli”, navodi se dalje u dokumentu uz napomenu da nijedan bogoslov koji je biološki žena nije primio sakrament svetog reda.

Nadbiskupov dopis ne navodi imena bogoslovija ili formacijskih domova u koje su se žene koje se identificiraju kao muškarci upisale, niti je navedeno jesu li se slučajevi dogodili u SAD-u ili drugdje.

Iako krsni list obično ne navodi spol krštenika, neke druge kršćanske denominacije u SAD-u pozvale su osobe koje se identificiraju kao transrodne da ponove svoja krsna obećanja pod novoizabranim imenom.

Listecki je u dopisu naveo kako su ga na njegovo slanje braći biskupima “potaknuli članovi Vijeća”, kako bi se “posvetila posebna pozornost pred početak nove godine bogoslovne formacije”.

Nadbiskup Milwakeeja koji je doktor kanonskog prava napisao je i da “kanonski zakon zahtjev da biskupi u bogoslovije primaju i sakrament svetog reda dodjeljuju samo muškarcima koji posjeduju potrebne fizičke i psihološke karakteristike”, te da biskup “može zahtijevati različite provjere kako bi došao do moralnog uvjerenja po tom pitanju”.

“Pojedini članovi Vijeća za kanonska pitanja i crkveno upravljanje naveli su da bi biskup mogao razmisliti o traženju DNA testa ili, barem, potvrde od strane medicinskog stručnjaka kojeg bi biskup odabrao, kako bi se osiguralo da je aplikant muškarac.”

Američka biskupska konferencija nije željela komentirati sadržaj dopisa.