Svećenici američke nadbiskupije Santa Fe, upozoreni su da bi mogli izgubiti pravo propovijedanja na misi ako njihove homilije budu trajale dulje od pet minuta. Nadbiskupija je navela kako je ograničenje doneseno u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa, prenosi CNA.

U dopisu poslanom 31. srpnja, generalni vikar nadbiskupije, vlč. Glennon Jones, naveo je kako je nadbiskupija “primila izvješća da su neke homilije daleko nadmašile petominutno ograničenje koje je postavila nadbiskupija”.

“Ovo ne samo da povećava vrijeme izloženosti [koronavirusu], nego povećava nelagodu mnogim vjernicima, do razine da zbog toga ne mogu sudjelovati na misi.”

“Ako se nastavi s takvim homilijama, [nadbiskup John Wester] će razmisliti o oštrim sankcijama za svećenike kojih se to tiče”, napisao je Jones, “sve do i uključujući moguću suspenziju propovijedanja.”

Od sredine svibnja u nadbiskupiji je dozvoljeno održavanje misa s pukom, no samo uz 10 posto popunjenosti kapaciteta crkve.

Uz ostale smjernice za održavanje misa koje je propisala nadbiskupija, stoji i da treba osigurati da misa bude završena unutar “30 do 40 minuta”.

Opća uredba Rimskog misala ne propisuje određeno vrijeme trajanja homilije, no naglašava kako je homilija “nužna za njegovanje kršćanskog života”.

Na općoj audijenciji 2018. godine, papa Franjo je potaknuo svećenike da osiguraju da njihove homilije budu dobro pripremljene i kratke, te plod molitve i proučavanja Božje riječi.

“Molim vas da propovijed bude kratka, ali da bude dobro pripremljena. Dragi svećenici, đakoni, biskupi, propovijed se priprema molitvom, proučavanjem riječi Božje i izradom jasnog i kratkog sažetka i ne smije biti duža od 10 minuta”, rekao je Papa.