Trenuci molitve i kontemplacije bit će izravno prenošeni na društvenim mrežama, Youtubeu i Facebooku a izravna poveznica na biskupiju je ovdje. Papa u miru Benedikt XVI. za pohoda Torinu 2010. godine nazvao je Torinsko platno „ikonom Velike subote”.

Torinsko platno nije izloženo javnosti, osim u posebnim prilikama. Dugo je 4 m i 41 cm, a široko 1 m i 13 cm i na njemu je otisnut lik muškarca čije je tijelo bilo prekriveno ranama koje ukazuju da je prije smrti bio mučen i raspet. Prema predaji, vjeruje se da je u to platno bilo umotano tijelo Isusa Krista nakon njegove smrti na križu. Premda je na njemu proveden niz istraživanja, ta tvrdnja još uvijek nije pouzdano dokazana.

Međutim, zbog karakterističnih obrisa lika koji je na njemu prikazan, Torinsko platno pomaže razumjeti i meditirati dramatičnu stvarnost Isusove Muke. Zbog toga ga je sveti Ivan Pavao II. nazvao „ogledalom Evanđelja“, ističe se na mrežnim stranicama komisije zadužene za sveto platno pri Torinskoj nadbiskupiji.

Platno je posljednji put izloženo prije pet godina, od 19. travnja do 24. lipnja 2015., i tom ga je prilikom vidjelo više od dva milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. Sljedeće je izlaganje bilo najavljeno za 43. ekumenski novogodišnji susret mladih u organizaciji Zajednice iz Taizéa u Torinu od 28. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021. godine.

IKA | Bitno.net