Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk, posjetio je u četvrtak grad Buču, pomolivši se za žrtve u tamošnjoj masovnoj grobnici.

Buča je jedan od gradova koji je bio pod ruskom okupacijom, a kojeg su nedavno oslobodile ukrajinske vojne snage. Ubrzo su se internetom i medijima proširile snimke mrtvih civila na ulicama, a ukrajinske vlasti tvrde kako je pronađeno više od 300 žrtava.

“Teško je uopće govoriti. Njihova krv viče s ovog mjesta, od zemlje do neba, a kršćansko srce i dobro uho moraju čuti vapaj te krvi. Zašto se ovo dogodilo? Zbog čega? Jasno je da su ovo mlade osobe čiji su životi oduzeti. Došli smo kako bismo molili za vječni mir”, poručio je nadbiskup Ševčuk nakon panahide – bogoslužja za pokojne, dodajući kako je važno da cijeli svijet čuje njihovu bol.

Kako izvještava informativna agencija Ukrajinske grkokatoličke Crkve, prelat je naglasio i kako moli za pravdu jer “ako ne osudimo ovaj grijeh, ako ne prokažemo ovaj zločin, on se opet može dogoditi… Svatko od nas mogao bi ležati u ovoj masovnoj grobnici”.

“Neka Gospodin Bog da mir dušama svojih nevino ubijenih slugu, neka spasi živote, neka zaštiti Ukrajinu od onih kriminalaca koji su došli ovdje ubijati, pljačkati i uništavati. Vječno sjećanje za nevine žrtve!” rekao je Ševčuk.

Foto: ugcc.ua

Kasnije je u videoporuci istaknuo kako se, moleći nad masovnom grobnicom, pitao: “Bože, što znači voljeti tebe i voljeti bližnjega?”

“I upravo pored te grobnice, gledajući ruke naše ubijene braće i sestara, shvatio sam nešto, po mom shvaćanju, vrlo važno: ljubiti bližnjeg znači suosjećati s njim.”

“Mi, kao braće i sestre u Kristu, pripadamo istoj ljudskoj rasi, a ljubiti bližnjeg znači shvatiti i osjetiti svoju pripadnost ljudskom rodu te tako otkriti vlastitu ljudskost. Stoga Krist kaže: ‘Ljubite bližnje kao same sebe’. Svaki kršćanin, bez obzira gdje živi na ovoj zemlji, bio on Talijan, Nijemac ili Australac, vidjevši zločine okupatora Buče danas kaže ‘Ja sam Ukrajinac’, jer osjeća to zajedništvu ljudskog roda s nevinim žrtvama. Okupator vodi rat kako bi bio siguran da ćemo i vi i ja sutra završiti u masovnoj grobnici.”

Podsjećamo, papa Franjo u srijedu je na općoj audijenciji osudio “pokolj u Buči”.

“Oni su žrtve čija nevina krv vapi u Nebo i zaziva: da dođe kraj ovom ratu! Da utiša oružje! Da se prestane sijati smrt i uništenje! Pomolimo se zajedno za to”, poručio je Sveti Otac.

Kremlj pak negira da su ruske snage ubijale civile te su ukrajinske vlasti i Zapad optužili za režiranje cijelog događaja i širenje lažnih informacija.