U svojoj izjavi, poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve rekao je da je dužnost i odgovornost cijelog čovječanstva aktivno raditi na sprječavanju rata.

Nakon ulaska ruskih trupa na područja Donjecka i Luganska pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini, poglavar Grkokatoličke crkve u Ukrajini, Njegovo Blaženstvo Sviatoslav Shevchuk, poziva sve ljude dobre volje „da ne ignoriraju patnje ukrajinskog naroda“.

U priopćenju objavljenom u utorak, 22. veljače kijevski veliki nadbiskup upozorio je da priznanje neovisnosti samoproglašene narodne republike Donjeck i Luganski od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina „predstavlja ozbiljne izazove i prijetnje za cijelu međunarodnu zajednicu i međunarodne zakone“. „Nepopravljiva šteta nanesena je samoj logici međunarodnih odnosa koji su pozvani čuvati mir i pravedan poredak društava, snažnu vladavinu zakona, odgovornost državnih ovlasti, obranu ljudskog bića, ljudskog života i prirodna prava”, rekao je nadbiskup Shevchuk.

Podsjećajući na „duboke rane“ nanesene ljudima u regiji Donbas od izbijanja rata 2014., nadbiskup Shevchuk je rekao da je potez predsjednika Putina „uništio temeljna načela za dugoročni proces obnove mira u Ukrajini“ i mogao bi biti uvod u opsežne vojne operacije protiv ukrajinskog naroda.

Ističući da je obrana neovisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine „prirodno pravo i građanska dužnost“ svih ukrajinskih građana, nadbiskup Shevchuk rekao da je također „dužnost i odgovornost cijelog čovječanstva aktivno raditi na sprječavanju rata i zaštiti pravedan mir“. Nadbiskup Shevchuk je završio svoj apel moleći Božju zaštitu za ukrajinski narod.