„Draga braćo i sestre u Kristu! Danas je 8. ožujka 2022., a Ukrajina proživljava trinaesti dan ovog strašnog rata. Ono što se danas događa u našoj zemlji, neki povjesničari već nazvali su čudom na rijeci Dnjepar. Baš kao što se čudo na rijeci Wisłą dogodilo prije gotovo stotinu godina, kada je poljska vojska zaustavila invaziju crvene navale i obranila neovisnost, pravo na postojanje oživjele Poljske države.

Danas to čudo na rijeci Dnjepar stvara naša ukrajinska vojska, zaustavljajući invaziju našeg sjevernog susjeda, koji je zakoračio na našu zemlju, donoseći uništenje i smrt, pokušavajući uništiti slobodoljubivi ukrajinski narod.

Ali snagom ljubavi prema našoj domovini, snagom jedinstva ukrajinskog naroda, iznenadili smo svijet. Stvaramo čudo od naroda koja cijelom svijetu pokazuje svoju ljubav prema slobodi. I iznenađuje cijeli svijet.

Danas posebno stojimo u molitvi, molimo za našu ukrajinsku vojsku – za one koji brane mir u Ukrajini, za one koji brane naše civilno stanovništvo koje je možda najviše pogođeno ruskom agresijom.

Danas u Lviv u Ukrajini stiže posebni izaslanik pape Franje, kardinal Konrad Krajewski. Tako Apostolska Stolica započinje posebnu humanitarnu misiju u Ukrajini.

Danas želimo dostojanstveno dočekati našeg gosta i pomoći mu da vidi rane Ukrajine, pomoći, kako je rekao Sveti Otac, dotaknuti Kristove rane u tijelu ratom ranjenog ukrajinskog naroda. Želimo s njim poći tamo gdje je danas najteže. Ukrajina je danas ponovno u situaciji da su se milijuni ljudi preselili, kada su naše žene i djeca prisiljeni napustiti svoje domove. A Crkva jest i bit će sa svojim narodom. Bit će tamo gdje je najteže, gdje je naša prisutnost najpotrebnija da prigrlimo te ljude, da im služimo, da im ublažimo patnju uzrokovanu ratom.

Danas želim zahvaliti svima koji iskazali i iskazuju djelatnu ljubav i podršku našem narodu. Želio bih posebno zahvaliti katolicima Moldavije, a posebno biskupu Kišinjeva Antonu Coșa, koji je organizirao potporu i prihvat naših iseljenika, naših izbjeglica koji su se zatekli u Moldaviji. Hvala, dragi biskupe! Hvala svima koji danas pružaju ruku pomoći žrtvama ruske agresije.

Danas pozivam sve vas: molite za Ukrajinu!

Apeliram na svjetsku zajednicu: učinite sve da zaustavite ovo ludilo! Jer danas se pred našim očima razapinje Ukrajina. Nema noći kada bombe ne padaju na glave civila. Zaustavimo rat zajedno! Budimo zajedno oruđe, oruđe Božjeg mira u našem vremenu!

Bože, spasi Ukrajinu! Bože, spasi svoju djecu! Bože, podrži, daj pobjedu našoj vojsci! Bog blagoslovio Ukrajinu!

Blagoslov Gospodnji neka je na vama s Njegovom milošću i čovjekovom ljubavlju uvijek, sada i uvijek i u vijeke vjekova. Amen“, kaže se u poruci nadbiskupa Ševčuka.