U Bogu ljubljeni ukrajinski narode

Naša zemlja je ponovno u opasnosti!

Podmukli neprijatelj je, unatoč vlastitim preuzetim obvezama i uvjeravanjima, prekršio temeljne norme međunarodnog prava. Kao nepravedni agresor stupio je na ukrajinsko tlo donoseći sa sobom smrt i uništenje.

Naša Ukrajina, koju svijet s pravom naziva “zemljom krvi”, koja je toliko puta bila poškropljena krvlju mučenika i boraca za slobodu i nezavisnost svojih ljudi, zove nas da ustanemo za nju – da branimo ispred Boga i čovječanstva njezino dostojanstvo, njezino pravo na postojanje i pravo da izabere svoju budućnost.

Naše je naravno pravo i sveta dužnost braniti svoju zemlju i svoje ljude, svoju državu i sve što nam je najmilije: obitelj, zemlju i kulturu, povijest i duhovni svijet! Mi smo miroljubiv narod koji voli djecu svih narodnosti kršćanskom ljubavlju, bez obzira na njihovo porijeklo, uvjerenja, narodnost ili vjersku pripadnost.

Ne vrijeđamo druge i nikome ne prijetimo, ali nemamo pravo dati ono što je naše bilo kome drugom! U ovom povijesnom trenutku glas naše savjesti zove nas sve kao jednog da ustanemo za slobodnu, ujedinjenu i nezavisnu ukrajinsku državu.

Povijest posljednjeg stoljeća uči nas da su svi oni koji su započeli svjetske ratove bili gubitnici, a idolatrija rata donosi samo uništenje i unazađenje njihovih vlastitih država i ljudi.

Vjerujemo da je u ovom povijesnom trenutku Gospodin s nama! On koji u svojim rukama drži sudbinu cijeloga svijeta i svake osobe pojedinačno uvijek je na strani žrtava nepravedne agresije, onih koji pate i koji su porobljeni. On je onaj koji objavljuje Svoje sveto Ime u povijesti svakog naroda, hvata i ruši moćnike ovoga svijeta zajedno s njihovim ponosom, osvajače s iluzijom svemoći, ponosne i drske u svojem samopouzdanju. On je onaj koji daje pobjedu nad zlom i smrću. Pobjeda Ukrajine bit će pobjeda Božjeg naroda nad ludilom i ohološću čovjeka! Tako je bilo i tako će biti.

Naša sveta Crkva-mučenica uvijek je bila i uvijek će biti uz svoj narod! Ova Crkva koja je već preživjela smrt i uskrsnuće, kao Tijelo Uskrslog Krista nad kim smrt nema prevlasti, Gospodina koji je svojem narodu dao krsne vode rijeke Dnjepar.

Otada povijest našeg naroda i njegove Crkve, povijest njihove borbe za slobodu, povijest utjelovljenja Božje Riječi i očitovanje Njegovog Duha istine u našoj kulturi, zauvijek su isprepleteni. A u ovom dramatičnom trenutku naša Crkva će kao majka i učiteljica biti uz svoju djecu, štiti ti ih i služiti im u Božje ime! U Bogu je naša nada i naša će pobjeda doći od Njega!

Danas svečano proglašavamo: “Svoju dušu i tijelo prikazujemo za svoju slobodu! Jednodušno molimo: ‘Gospodine, Veliki i Svemoćni, zaštiti našu ljubljenu Ukrajinu!'”

Sveti pravednici, mučenici i ispovjedaoci ukrajinske zemlje, molite i zagovarajte za nas pred Gospodinom!

Božji blagoslov neka je s vama!