Nadbiskup Svjatoslav Ševčuk kazao je kako se nada da će papa Franjo posjetiti Kijev “što je prije moguće”, prenosi CNA.

Veliki nadbiskup kijevsko-halički odgovorio je na komentar Svetog Oca kojeg je Franjo dao tijekom intervjua na povratnom letu s Malte. Papa je novinarima potvrdio da je posjet glavnom gradu Ukrajine “na stolu”, dodavši da još uvijek nije siguran “je li to izvedivo, bi li popravilo stvari”.

“Voljeli bismo ga vidjeti u Ukrajini što je prije moguće”, kazao je Ševčuk u izjavi koju je objavilo tajništvo velikog nadbiskupa u Rimu. Ševčuk je dodao da mjesna Katolička Crkva i vladini službenici “rade na tome da osiguraju da se posjet Svetog Oca Ukrajini dogodi”, dodavši kako bi Papin posjet u vrijeme rata bio “snažna gesta za mir”.

“Iskreno ga iščekujemo”, kazao je grkokatolički nadbiskup.

Ranije ovog mjeseca apostolski nuncij u Ukrajini, nadbiskup Visvaldas Kulbokas, u razgovoru za američku katoličku televiziju EWTN kazao je da Papa “razmatra” mogućnost putovanja.

No, dodao je i kako opasnost povezana s održavanjem javnih okupljanja u Ukrajini tijekom ruske invazije dovodi u pitanje ostvarenje posjeta.

Papu je ranije u Kijev pozvao njegov gradonačelnik Vitalij Kličko, ali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je 22. ožujka razgovarao sa Svetim Ocem.

“Pozvao sam ga da posjeti našu zemlju u ovo ključno razdoblje. Vjerujem da ćemo moći organizirati ovaj važan posjet koji će definitivno svima nama dati podršku, svakom Ukrajincu”, kazao je Zelenski.

Iako je Ukrajina pretežno pravoslavna zemlja u njoj se nalazi i snažna grkokatolička zajednica koja broji oko četiri i pol milijuna vjernika uglavnom smještenih u zapadnom dijelu zemlje, a u Ukrajini živi i nekoliko stotina tisuća rimokatolika.