Umirovljeni nadbiskup Robert Zollitsch otvoreno je priznao svoje propuste i pogreške u suočavanju s optužbama za seksualna zlostavljanja tijekom upravljanja Freiburškom nadbiskupijom.

U desetominutnom video obraćanju i izjavi objavljenoj na njegovoj osobnoj web stranici, 84-godišnji nadbiskup izjavio je kako je „načinio ozbiljne pogreške svojim ponašanjem i postupcima, dokumentacijom i odlukama“, te poručio: „U to sam vrijeme pogrešno procijenio opasnosti – uključujući ponovno zlostavljanje. Žalim zbog toga svim srcem. Iskreno mi je žao i svjestan sam kako to ne može poništiti odluke te da to ne mijenja strašna iskustva žrtava i njihovih obitelji koje pate.“

Nadbiskup Zollitsch, koji je freiburšku nadbiskupiju vodio od 2003. god 2014. godine, priznao je kako je bio previše naivan u odnosu prema subraći koja je zlostavljala djecu, mlade i odrasle koji su im bili povjereni, te da nije shvaćao opseg zlodjela i posljedica za one koji su pogođeni zločinima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

„Nisam pogledao istini u oči. Dugo, predugo, moj stav i moji postupci bili su vođeni dobrobiti Katoličke Crkve, a premalo suosjećanjem s patnjama pogođenih i brigom za žrtve“, izjavio je umirovljeni nadbiskup te zatražio oproštenje od žrtava zbog dodatne patnje koju im je prouzročio svojim ponašanjem.

Podsjetimo, početkom 2010. godine nadbiskup Robert Zollitsch bio je pod istragom njemačkog tužiteljstva zbog sumnji da je zataškavao  slučajeve seksualnog zlostavljanja na području Freiburške nadbiskupije. Nadbiskupija je tada odbacila sve optužbe, no ubrzo se na zasjedanju Njemačke biskupske konferencije, na čijem je čelu tada bio upravo nadbiskup Zollitsch, doznalo za velik broj slučajeva seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj.

Umirovljeni nadbiskup u svojoj se izjavi iskreno osvrnuo i na to mučno razdoblje:

„Bili su to dramatični dani. Tada sam otkrio i s užasom shvatio gdje sam osobno i mi kao Crkva zakazali. Zato sam svoje predsjedateljske ovlasti iskoristio da poduzmem protumjere i ostvarim promjene, s mnogim biskupima – ali i protiv nekih biskupa. Tada smo izradili prvi akcijski plan i uveli ured službenika za zlostavljanje koji i danas postoji… Iz današnje perspektive mogu reći: To su bili prvi koraci. Ali to nije bilo dovoljno. Pojašnjenja i procjene nisu bili dovoljni i napredak je bio, i još uvijek jest, prespor“.

Nadbiskup Zollitsch priznao je kako je bio dio sustava kojega je u suočavanju sa seksualnim nasiljem karakterizirala ‘kultura šutnje’, tajnovitosti i samozaštite, zbog čega i sebe osobno smatra moralno odgovornim. Na koncu, nadbiskup je izrazio nadu kako će njegovo očitovanje doprinijeti iskrenom rasvjetljavanju zlodjela.

Izjavu umirovljenog nadbiskupa Zollitscha komentirao je generalni vikar nadbiskupije Freiburg Christoph Neubrand izjavivši da Nadbiskupija Freiburg pozdravlja način na koji se dr. Robert Zollitsch nosi  sa svojom odgovornošću, te da „dosljedna i neovisna obrada ranijeg rješavanja zlostavljanja ima najveći prioritet u nadbiskupiji Freiburg“.

Na službenoj stranici Freiburške nadbiskupije objavljeno je kako će cjelovita procjena propusta i pogrešaka u dosadašnjem postupanju sa seksualnim zlostavljanjima biti moguća nakon završetka i objave izvješća u proljeće 2023. godine. Izvješće, koje trenutno dovršava neovisna radna skupina za analizu spisa, bit će temelj za daljnju analizu i utvrđivanje odgovornosti i krivnje neovisnog povjerenstva, ali i vodstva nadbiskupije.