Prvi korak za okončavanje svih oblika nasilja u društvu – bilo da su povezani uz kriminal, rasizam ili siromaštvo – jest okončanje nasilja pobačaja, napisao je u svojoj kolumni njujorški nadbiskup Timothy Dolan.

“Nasilje neće završiti dok ne zaustavimo nedodirljivu radikalnu dozvolu za pobačaj koja je zarobila jedan dio našega društva”, istaknuo je Dolan, piše CNA.

“Kao što je Majka Tereza napisala: ‘Ne smijemo biti iznenađeni kada čujemo za ubojstva, ratove i mržnju. Ako majka može ubiti svoje dijete, što nam je preostalo nego međusobno se ubijati?'”, podsjetio je Dolan.

U politički i kulturno podijeljenom društvu, nešto što bi naizgled ujedinjuje sve strane, piše Dolan, jest zabrinutost da je naš svijet izgubio osnovno poštovanje prema životu.

Dolan je u svojoj kolumni naveo više primjera obezvrjeđivanja ljudskoga života, poput tretmana milijuna izbjeglica i migranata, strašnih scena pri povlačenju američke vojske iz Afganistana, odbacivanja ranjivih tijekom pandemije koronavirusa, nasilnih zločina poput ubojstva Georgea Floyda, povišene stope samoubojstava, posebice među mladima, te masovnih pucnjava na mnogim mjestima.

Ovi primjeri, napisao je Dolan, pokazuju kako je “ljudski život danas poiman beskorisnim, bezvrijednim, nečim što se može odbaciti”. Svi ti fenomeni, smatra nadbiskup, dio su onoga što papa Franjo naziva “kulturom odbacivanja”.

No zakoni koji dopuštaju ubijanje i komadanje nevine djece u utrobi šalju snažnu poruku protiv života, ističe Dolan.

“Razmislite o tome: ako krhki život nevinog djeteta u utrobi – koje priroda štiti u mjestu koje je za nj najsigurnije – može biti prekinut, tko je onda siguran?” zapitao se.

“Ako osobna ubodnost, ‘izbori’ ili ‘moja prava’ mogu nadvisiti život djeteta u utrobi, koji ljudski život nije ugrožen? Kada zakon dopušta uništenje ranjivog života, prisiljava zdravstvene djelatnike da to čine protiv svoje savjesti, i zahtijeva da ga se subvencionira poreznim sredstvima, koju poruku šaljemo o dostojanstvu ljudske osobe i svetosti života?” dodao je Dolan.

Dolan se pozvao na izjavu Roberta F. Kennedyja kako su “zdravlje i stupanj moralnosti društva uvjetovani načinom na koji štitimo najbespomoćnije i najranjivije” i zapitao: “Tko je krhkiji i ranjiviji od malenog djeteta u utrobi?”

“Isisati to dijete iz utrobe, raskomadati ga ili otrovati jest, kao što to opisuje papa Franjo, poput zapošljavanja plaćenog ubojice da usmrti žrtvu”, napisao je.

Dolan je pozvao sve muškarce i žene, vjernike i nevjernike, da progovore o pravima nerođene djece i odbace “pravo” na pobačaj kao “nehumano, nasilno i protivno ljudskim pravima”.