Nadbiskup Napulja u utorak je reagirao na provalu oružanog nasilja u gradu pozvavši pripadnike kriminalnih skupina da se “obrate”, prenosi CNA.

“Oni ubijaju Napulj! Krvavi trag koji prolazi gradom ovih dana, izazivajući smrt mladih života te strah i tjeskobu čitavim naseljima, ulicama, obiteljima, ne može nas ostaviti ravnodušnima”, kazao je nadbiskup Domenico Battaglia u izjavi objavljenoj 12. listopada na službenoj web stranici nadbiskupije.

Njegov apel dolazi nakon ubojstva 19-godišnjeg mladića koje se dogodilo 9. listopada. Policija istražuje povezanost žrtve s Camorrom, napuljskom mafijaškom organizacijom. Prošlog je tjedna ubijen i jedan 23-godišnjak.

Osim toga, tijekom vikenda naoružani su razbojnici upali u jednu pizzeriju u predgrađu Napulja te uperili puške u obitelji koje su večerale. Za stolom su bila i djeca.

U svojoj se poruci Battaglia obratio članovima Camorre i drugima povezanim sa zločinima.

“Kažem vam: vratite se čovještvu! Obratite se! Vas biskup neće oklijevati da vam pruži dobrodošlicu i pratnju na putu obraćenja i ponovnog rođenja onih koji će poslušati svoju savjest i riječi evanđelja, polažući svoja oružja i polazeći na put suradnje s pravdom.”

Battaglia je nadbiskupom Napulja postao u prosincu 2020. godine. Prije toga bio je župnik u nadbiskupiji Catanzaro-Squillace koja se također nalazi na jugu zemlje. Tamo je dobio nadimak “Don Mimmo” te bio poznat kao “ulični svećenik” koji se brinuo za marginalizirane.

Poručio je kako će ovog tjedna sa skupinom mladića koji rade za nadbiskupiju posjetiti Ponticelli, dio grada koji je najpogođeniji nedavnim porastom nasilja u Napulju.

“Oni ubijaju Napulj. Camorra i podzemlje ga ubijaju, s nasiljem i okrutnošću onih koji su zaboravili da su ljudi.”

Dodao je kako grad uništava i nezainteresiranost stanovništva da se suprotstavi nasilju te pozvao sve od političara do društvenih institucija da izbjegnu “dokono čekanje da se nešto samo po sebi promjeni”.

Obrativši se napuljskim majkama koje žive u dijelovima grada najzahvaćenijim djelovanjem mafije pozvao ih je da budu “sredstvo obraćenja svoje djece” te da pomognu svojim obiteljima postati “utroba koja će generirati život, a ne suradnivi na putevima smrti.”

Nadbiskup će se sutra susresti s članovima civilnog društva, privatnog sektora i Katoličke Crkve kako bi zajednički radili na obrazovnim inicijativama za pomoć gradu.

”Djeca i mladi u Napulju ne mogu biti pasivni promatrači promjena, nego moraju postati protagonisti”, kazao je pozvavši sve ljude dobre volje da “odbace individualizam i nepovjerenje” i zajednički rade na vraćanju mira i solidarnosti u Napulj.