Nadbiskup Minneapolisa Bernard Hebda pozvao je na pomirenje i poštivanje ljudskog života nakon što je bivši policajac Derek Chauvin proglašen krivim za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda, piše CNA. Proglašen je krivim po sve tri točke optužnice, a odluka o kazni bit će donesena za dva mjeseca. Poslije ovoga ubojstva započeli su nasilni prosvjedi diljem SAD-a.

U izjavi, koja je objavljena nedugo nakon presude, nadbiskup Hebda je odluku suda nazvao „otrežnjujućim trenutkom za našu zajednicu“.

„Odluka porote ukazuje na tugu koja je posljednjih nekoliko mjeseci zahvatila gradove blizance (Minneapolis i St. Paul) te naglašava upravo potragu za dušom koja se odvijala u našim domovima, župama i na radnim mjestima diljem zemlje dok smo se suočavali s ponorom koji stoji između krhkosti našeg svijeta te sklada i bratstva koje je Stvoritelj namijenio svojoj djeci“.

Dodao je kako u raspetom i uskrslom Kristu možemo pronaći primjer „iscjeliteljske snage oproštaja, suosjećanja, pomirenja i mira“.

„Naše zajedničko bratstvo s Isusom poziva nas na dublje poštivanje cijelog ljudskog života. Molimo Isusa da u naše zajednica unese iscjeljenje, utjehu obitelji Georgea Floyda i svih koji tuguju, ali i zadovoljštinu onima koji žeđaju za pravdom“, dodao je.

Podsjetimo, Chauvin je snimljen ako tijekom uhićenja gotovo devet minuta koljenom pritišće vrat Georgea Floyda. Kasnije se saznalo da je Floydova krivnja bila novčanica od 20 dolara koja je navodno bila krivotvorena. Floyd je cijelo vrijeme zapomagao da ne može disati i zazivao svoju majku.