Osobni tajnik Benedikta XVI. jučer je negirao navode da je Papa emeritus komentirao u subotu objavljeno svjedočanstvo bivšeg nuncija u SAD-u, nadbiskupa Vigana, te rekao kako Benedikt to ne planira učiniti ni u budućnosti.

Nadbiskup Georg Gänswein za njemački časopisa Die Tagepost rekao je kako je navodna Benediktova “potvrda” svjedočanstva fake news.

Novinar National Catholic Registera, Edward Pentin, koju je cijelu priču oko Viganova svjedočanstva prvi iznio, reagirao je na ove navode rekavši kako on nije nikada ni tvrdio da je Benedikt komentirao točnost Viganova svjedočanstva, nego to da se Papa emeritus sjeća kako je naredio nametanje određenih sankcija McCarricku.

Pentinova izjava u skladu je s onime što je i napisao u svome prvom tekstu o cijelom slučaju u kojem je napisao kako ima “nezavisne potvrde da su optužbe protiv McCarricka bile zasigurno poznate Benediktu, te kako se Papa emeritus sjeća davanja naputka kardinalu Bertoneu da nametne određen mjere, ali da se ne može sjetiti njihove točne prirode”.

Ipak, bez obzira na Pentinovo ograđivanje, Gänswein je imao dobrog razloga za ovaj istup, budući da je prema pisanju New York Timesa, Timothy Busch, član odbora američke katoličke televizije EWTN, izjavio kako su ga „voditelji publikacije [National Catholic Registera] osobno uvjeravali kako je bivši papa, Benedikt XVI., potvrdio izvještaj nadbiskupa Vigana“.

Tajnik Pape emeritusa izjavio je i kako Benedikt XVI. nije iznio „nikakvo mišljenje“ vezano za Viganov memorandum, iako nije specificirao na koji se od dokumenta iznesenih u Viganovu tekstu to odnosilo.

Ivo Džeba | Bitno.net