Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher izjavio je da pristup sakramentima spada među „esencijalne djelatnosti“ čije ograničavanje ugrožava moralnu i duhovnu dimenziju osoba, prenosi Vatican News.

Svoj stav Gallagher je iznio na forumu „Služenje za napredak vjerskih sloboda“, održanom 16. i 17. studenog pod pokroviteljstvom Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država, a čiji je domaćin bila vlada Republike Poljske.

Riječ je o događaju koji se održava svake godine, a cilj mu je skupiti vođe iz cijeloga svijeta kako bi odgovorili na izazove ugrožavanja vjerskih sloboda u brojnim zemljama.

Tijekom svojega izlaganja, nadbiskup Gallagher se osvrnuo na pitanje slobode prakticiranja religije pod restrikcijama uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Primijetio je da su „različite restrikcije koje su nametnule zemlje kako bi se borile s pandemijom imale značajne posljedice po slobodu izražavanja vjere ili uvjerenja i ograničile vjerske, obrazovne i dobrotvorne aktivnosti vjerskih zajednica“.

Državne bi vlasti, naglasio je Gallagher, trebale biti svjesne teških posljedica koje te restrikcije mogu imati na vjerske zajednice jer one igraju važnu ulogu u nošenju s krizom, ne samo kroz aktivnu podršku u području zdravstva, nego i kroz moralnu podršku i svoju poruku solidarnosti i nade.

Gallagherove riječi dolaze dok u pojedinim zemljama uključujući Francusku, Sloveniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku ponovno traje zabrana vjerskih okupljanja

Govoreći iz katoličke perspektive, Tajnik Svete Stolice za odnose s državama je naglasio kako je pristup sakramentima „esencijalna djelatnost“. „Sloboda bogoštovlja“, rekao je, „nije ovisna o slobodi okupljanja, nego je ključni dio slobode vjeroispovijesti“.

„Dok nastojimo sačuvati živote od širenja virusa“, dodao je, „ne smijemo staviti duhovnu i moralnu dimenziju osobe iza ovog zemaljskog postojanja“.