Crkva sv. Arkanđela Mihovila i Gabrijela, Plopiş

Ako vjerujemo da je nešto teško zlo i štetno za društvo, onda imamo dužnost – ne samo vjersku dužnost, nego i demokratsku dužnost – držati odgovornim kandidate koji to zlo žele dopustiti. Ne učiniti to bi bila zloporaba naše odgovornosti – napisao je mons. Charles Chaput u kolumni na web-stranici Philadelpijske nadbiskupije.

Osvrćući se na predstojeće izbore za američkog predsjednika, nadbiskup Chaput je istaknuo da „’razdvajanje Crkve i države’ nikada ne može značiti da vjernici trebaju šutjeti o zakonskim pitanjima, imenovanju sudaca ili politici. Zadaća Crkve nije sponzorirati političke kandidate. Ali je itekako zadaća Crkve voditi katolike da misle i djeluju u skladu sa svojom vjerom“.

„Katolik“ je riječ sa stvarnim značenjem – naglasio je mons. Chaput. „Ako se nazivamo katolicima, onda ta riječ ima posljedice za naša vjerovanja i postupke. Ne možemo se iskreno nazivati ‘katolicima’, a onda se ponašati kao da to nismo“.

„Ako muž svojoj ženi kaže da ju voli, ona će htjeti vidjeti dokaz toga u njegovoj vjernosti. Tako je i s našim odnosom s Bogom. Ako kažemo da smo katolici, moramo to iskazati svojom ljubavlju prema Crkvi i vjernošću onome što ona naučava i vjeruje. U suprotnome se jednostavno zavaravamo. Bog se zasigurno neće dati prevariti“ – napomenuo je nadbiskup.

Premda Crkva nije „politički organizam“ i ne smije zapasti u strančarstvo, Sveto Pismo i katolički nauk imaju javne posljedice i vode nas u odnošenju prema drugima – objasnio je nadbiskup. „Ne možemo se nazivati katolicima i onda se jednostavno maknuti u stranu do se zlostavlja useljenike ili dok se pljačka siromašne ili – još temeljnije – dok se ubija nerođenu djecu. Ako je naša vjera stvarna, onda će donijeti plodove u našim javnim odlukama i ponašanju, uključujući naše političke izbore.“

Philadelphijski je nadbiskup napomenuo da svi trebamo slijediti svoju savjest, ali da ona „ne proizlazi na čudesan način iz vakuuma“ te da ispravno formiranje savjesti znači „podvrgavanje Božjoj volji“ i „slušanje savjeta Crkve“. „Ako se kao katolici često ne slažemo s naukom Crkve u ozbiljnim pitanjima, onda vjerojatno nije Crkva u krivu. Problem je daleko vjerojatnije u nama“.

„Bolji smo građani kad smo vjerniji katolici. Što smo vjerodostojniji katolici u svojim životima, izborima, postupcima i uvjerenjima, to ćemo više moći doprinijeti moralnom i političkom životu“ – zaključio je nadbiskup Charles Chaput.

Radio Vatikan | Bitno.net