O rimskoj praksi razapinjanja na križ postoje brojni natpisi. Međutim, do sada su pronađeni tek rijetki fizički nalazi koji dokazuju kako su takve egzekucije prije dvije tisuće godina bile uobičajene. Upravo zbog toga jedan kostur je zainteresirao znanstvenu zajednicu, jer bi on mogao postati drugi fizički dokaz rimskih razapinjanja.

Kostur je pronađen 2007. godine u jednoj grobnici na sjeveru Italije, na lokaciji koja se nalazi 60 kilometara od Venecije. Početkom travnja objavljen je rad dviju znanstvenic a sa Sveučilišta u Ferrari, Emanuele Gualdi i Ursule Thun Hohenstein. „U konkretnom slučaju, unatoč slabo očuvanom primjerku, utvrdili smo kako možemo govoriti o znakovima na kosturu koji ukazuju na nasilje slično razapinjanju“, tvrdi Emanuela Gualdi.

Najnovije istraživanje ostataka kostura dokazalo je kako su kosti pripadale muškarcu u ranim tridesetim godinama, a ulomci gline i cigle, pronađeni pokraj kostura, upućuju na to kako on datira iz rimskog doba. Times of Israel piše kako je muškarac bio položen na leđa, na desnoj peti je imao lezije. Dodatna istraživanja na Sveučilištu u Sieni dokazala su kako je jedna kost na nozi bila probušena, što dokazuje kako je muškarac vjerojatno ubijen razapinjanjem.

Znanstvenice tvrde kako nalazi nisu definitivno uvjerljivi te da ih svakako treba usporediti s barem još jednim sličnim primjerom. Do sada je jedini dokaz rimskog razapinjanja na križ pronađen 1968. godine u Jeruzalemu, kada je znanstvenik Vassilios Tzaferis u jednoj grobnici pronašao kostur muškarca. Pokraj ostataka kostiju nalazio se komad drveta masline, na koje je vjerojatno bio razapet.

Sličnosti između ova dva slučaja znanstvenike su potaknule na zaključak kako su oba muškarca vjerojatno bila ubijena na sličan način. Međutim, na kostima ruke kostura iz Italije nisu pronađene rupe od razapinjanja, ali znanstvenici smatraju kako su čavli mogli izbjeći kosti i proći kroz meko tkivo. Osim toga, ruke su mogle biti zavezane na drvo križa, a da pritom nisu bile probijene čavlima. Na temelju ovih dvaju prođenih kostura znanstvenici su razvili teorije prema kojima su žrtve razapinjanja u rimsko doba bile marginalizirane osobe, kao što su robovi, revolucionari, stranci i kriminalci.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net