Mjere su na snagu stupile 18. ožujka…

Biskup Franjo Komarica

Priopćenje Biskupskog ordinarijata Banjolučke biskupije koje potpisuje banjolučki biskup Franjo Komarica, a koje je objavljeno u srijedu 18. ožujka, prenosimo u cijelosti:

Svim župnicima,

draga braćo svećenici.

Na razini cijele Bosne i Hercegovine donesene su nove odredbe kojima se „naređuje otkazivanje održavanja svih javnih skupova“. U našoj biskupiji do daljnjega vrijedi sljedeće:

  1. Svete mise svećenik/ci slave bez naroda. Koncelebranti se pričešćuju umakanjem.
  2. Pobožnosti: Križni put i druge pobožnosti samo privatno tj. u svojim kućama, odnosno privatno u crkvi (crkve mogu bili otvorene),
  3. Pogrebi: samo uz nazočnost najuže rodbine i neka ne traje dulje od 10 minuta. Mise zadušnice neka se slave nakon prestanka pandemije.
  4. Ispovijedi samo pojedinačno: ne ispovijedati u ispovjedaonicama nego u sakristiji ili drugom prikladnom prostoru tako da rastojanje bude najmanje jedan metar – nema zaje­dničkih priprava ni „velikih“ ispovijedi
  5. Podjela drugih sakramenata i blagoslovina se odgađa. U žurnim slučajevima (bolesnici, krštenje) neka se strogo vodi računa o zaštiti od infekcije.
  6. Neka se ne upotrebljava blagoslovljena voda na ulazu u crkvama i kapelicama.
  7. Upoznajte vjernike s ovim odredbama koje izvjesite na crkvena vrata (oglasnu ploču), wcb-portale i si. One stupaju na snagu odmah, tj. 18.3.2020., i traju do opoziva ili izda­vanja novih mjera.

Potaknite vjernike na usrdnu molitvu, osobito za oboljele i zdravstvene djelatnike, na gra­đansku i vjerničku odgovornost, na strpljenje, oprez i primjenu ovih i drugih mjera.

Na sve vas i sve vjernike zazivam Božji blagoslov i molim moćni zagovor Blažene Djevi­ce Marije.

Zdravlje bolesnih, moli za nas!

Franjo Komarica
biskup banjolučki

Bitno.net