Brod je 17. kolovoza stigao u nadbiskupiju Belém do Pará u Brazilu te započinje s radom u područjima Amazone do kojih je moguće doći isključivo rijekom. Papa napominje da će brod donijeti Riječ Božju, ali i ponuditi bolju zdravstvenu skrb najpotrebnijima.

Na ceremoniji lansiranja broda-bolnice pročitano je pismo pape Franje u kojem izražava ‘veliko zadovoljstvo’ kojim se pridružuje onima koji sudjeluju ‘u ovom trenutku radosne zahvalnosti Bogu’. Napominje također da će bolnički brod “donijeti Riječ Božju i ponuditi pristup boljoj zdravstvenoj skrbi najpotrebnijim ljudima” na dijelu Amazone koji se proteže na tisuću kilometara, piše Vatican News.

“Osim što je lijepa konkretna gesta u pogledu Biskupske sinode za Amazonu”, kaže papa, “ova riječna bolnica prije svega je odgovor na Gospodinov mandat kojim nastavlja slati svoje učenike da naviještaju Kraljevstvo Božje i liječe bolesne.”

Papa je dodao da je ‘prvotna’ misija bolničkog broda promocija ‘bogatog života’ kojeg Isus nudi svim ljudima. Papa Franjo je u pismu podsjetio i na sliku Crkve kao ‘terenske bolnice’ koja ‘dočekuje sve bez razlike ili uvjeta’.

Smatra kako će brod  kao znak vjere i kršćanske solidarnosti donjeti, osim bolničke pomoći, duhovnu utjehu i smirenje potrebnima. Papa je na kraju pisma zahvalio glavnim zagovornicima ove inicijative biskupu Bernardu Bahlmannu iz Óbidosa u Brazilu i franjevcima iz Providneca.

IKA | Bitno.net