Jedan od vođa talijanskih muslimana, Hamza Roberto Piccardo uzburkao je duhove u talijanskoj, ali i svjetskoj javnosti, kad je u jednoj objavi na Facebooku pozvao na legalizaciju poligamije (točnije poliginije – mnogoženstva) u Italiji, pozivajući se na nedavnu legalizaciju istospolnih partnerstva u toj zemlji.

Zakon koji je uzburkao brojne duhove i oko kojeg se još uvijek vode velike političke, medijske i kulturološke rasprave, osobito zbog duboko ukorijenjenog katoličkog identiteta, tako je dobio svoj nastavak.

Hamza Roberto Piccardo, inače osnivač i bivši član uprave Unije islamskih zajednica u Italiji, najveće muslimanske organizacije u toj zemlj, nedavno je na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj je prikazan gradonačelnik Milana zajedno s dva muškarca koji su upravo sklopili istospolno partnerstvo. Uz fotografiju je napisao: “Ako se radi samo o građanskom pravu, onda je poligamija građansko pravo”.

Se è solo una questione di diritti civili, ebbene la poligania è un diriito civile

Posted by Hamza Roberto Piccardo on 5. kolovoza 2016

Nakon što je njegov status podignuo veliku prašinu i lavinu komentara, što je sam Piccardo nazvao “grotesknim, uslijedio je novi status u kojem je napisao: “Nema razloga zašto Italija ne bi prihvatila poligamijski brak između suglasnih osoba”.

“Kada govorimo o građanskim pravima onda je poligamija građansko pravo. Muslimani se ne slažu s homoseksualnim partnerstvima ali ipak prihvaćaju sustav koji ih dopušta”, nadodao je.

Njegov zahtjev naišao je na žestok otpor u političkim krugovima. Tako je Debora Serracchiani, potpredsjednica vladajuće stranke lijevog centra, Demokratske stranke, izjavila: “Stoljeća borbe za prava žena ne mogu se tek tako staviti u stranu. Poligamija nema nikakve veze s građanskim pravom.”

Kako neki mediji navode, spomenuta muslimanska organizacija koju je Piccardo osnovao u prošlosti je često bila kritizirana zbog navodnih veza s egipatskim Muslimanskim bratstvom, radikalnom islamističkom skupinom.

Tino Krvavica | Bitno.net