Donji dom talijanskog parlamenta izglasao je zakon kojim se definitivno u toj zemlji ozakonjuju homoseksualna civilna partnerstva.

Prekjučerašnje glasovanje u parlamentu kulminacija je javnih rasprava o kontroverznom zakonu kojemu se suprotstavila Katolička Crkva i pojedine političke stranke. Zakon je ipak izglasan, s 369 glasova za i 193 protiv, a talijanski premijer Matteo Renzi izjavio je nakon toga kako je “danas radostan dan za mnoge”, te da Italija “ispisuje novu stranicu svoje povijesti”. U raspravi u parlamentu Renzi je rekao kako se s “usvajanjem toga zakona više nije moglo čekati”.

Neposredno pred glasovanje o tom zakonu, parlament je glasovao i o povjerenju vladi, što je prošlo dobro po Renzija. Riječ je o političkom manevru kojim je potpora zakona vezana uz potporu vladi, s čime je premijer htio osigurati prolazak zakona koji je izazvao brojne sporove.

Ovim se zakonom istospolnim zajednicama daju prava slična onima koji su u braku. Iz zakona je ipak izbačena odredba kojim je istospolnim parovima bila omogućeno i posvajanje djece.

Nadbiskup Sicilije Michele Pennisi izjavio je kako je ovaj zakon nametnut unatoč tome što je većina građana protiv njega, a način na koji je proguran opisao je kao ‘puzajući fašizam’. Pojedini političari najavili su inicijativu za potpisivanje referenduma o opozivu zakona.

Goran Andrijanić | Bitno.net