Sveti sinod Moskovske patrijaršije donio je neočekivanu odluku te je u jeku velikih prosvjeda u Bjelorusiji zbog sumnje u regularnost predsjedničkih izbora zamijenio egzarha i metropolita u Minsku, Pavela, te na njegovo mjesto imenovao metropolita Venjamina.

Kako prenosi Asia news, novoimenovani vođa bjeloruskih pravoslavaca ima 52 godine te je već 10-ak godina biskup u Borisovu, u provinciji Minska. Bio je na čelu izdavačko-katehetskog odjela Bjeloruskog egzarhata, a ujedno je i prvi biskup bjeloruske nacionalnosti koji je zauzeo stolicu u Minsku budući da su do sada to isključivo bili Rusi, uključujući i smijenjenog Pavela.

U izjavi za medije glasnogovornik Moskovske patrijaršije, Vladimir Legojda, istaknuo je kako je Sveti sinod prihvatio zahtjev metropolita Pavela da bude razriješen službe te mu je ujedno zahvalio na godinama službe na čelu bjeloruskih pravoslavaca. Pavel, bivši biskup u Rjazanu u središnjoj Rusiji, imenovan je metropolitom u Minsku 2013. nakon ostavke zbog dobi povijesnog metropolita Filareta (Vakhromejeva), jednog od najvažnijih pravoslavnih biskupa iz sovjetskog razdoblja, velikog teologa i zagovornika obnove crkvenog života. Inače, egzarh u glavnom gradu Bjelorusije je autonomni voditelj lokalne Crkve, ali je podložan vlasti patrijarha Moskve i sudjeluje u patrijarhalnoj sinodi kao stalni član.

Odluka o promjeni na metropolitanskom mjestu u Minsku povezana je s događajima u Bjelorusiji iz proteklih dana u kojima tisuće prosvjeduje zbog rezultata predsjedničkih izbora na kojima je ponovno pobijedio kontroverzni Aleksandar Lukašenko smatrajući da se radi o izbornoj krađi. Dosadašnji metropolit Pavel povukao je nekoliko čudnih poteza koji su rezultirali njegovom smjenom. Prvo je čestitao Lukašenku na izbornoj pobjedi. Zatim je povukao čestitke, nekoliko puta ispravljajući svoje izjave. Onda je djelomično uskladio svoje mišljenje sa stavom katoličkog nadbiskupa mons. Kondrusiewicza, apelirajući na predsjednika da zaustavi nasilje nad demonstrantima, a na građane da zadrže umjerenost i mudrost. Uz to je također posjetio neke povrijeđene u bolnici da bi ubrzo nakon toga poslao vjernicima dokument u kojemu pravoslavcima zabranjuje sudjelovanje u prosvjedima i u kojemu ih je pozvao da se ne miješaju u politički život zemlje.

Kako zaključuje Asia news, smjena na metropolitanskom mjestu u Minsku ukazuje na distancu pravoslavaca od aktivizma katolika. Po njihovom mišljenju to je povezano s ruskom podrškom Lukašenku.