Prošlo je točno deset godina od posjeta pape Benedikta XVI Engleskoj, događaja koji je posebno ostao u sjećanju mladiću Paschalu Ucheu jer je duboko utjecao na njegov životni poziv, donosi CNA.

Tada 21-godišnji Uche imao je veliku čast u ime mladih Britanaca pozdraviti Svetoga Oca. “Sjećam se mise [s Papom] i svoje zadivljenosti liturgijom i svime što se događalo”, ispričao je Uche za EWTN. “Dok sam se molio nakon svete pričesti, upijajući zadivljenost što sam mogao biti tamo taj dan, netko me je potapšao po ramenu i rekao: ‘Vrijeme je da dođeš i pozdraviš Svetog Oca u ime mladih’”.

Govoreći ispred 2 500 mladih katolika na stepenicama katedrale u londonskom Westminsteru Uche je rekao Benediktu: “Sveti Oče, za mnoge od nas prije današnjega dana bili ste lice s televizije ili slika u crkvi. Ali danas vas gledamo licem u lice i u ime katoličke mladeži ove velike nacije, želim vam izraziti duboku i srdačnu zahvalnost na Vašem posjetu. Hvala Vam i Bog vas blagoslovio”.

Mladića su zatim odveli do Benedikta XVI. koji ga je srdačno primio za ruku i izmijenio s njime nekoliko rečenica. Mladić je u nedavnom intervjuu otkrio kako ga je Benedikt tijekom razgovora s “velikom nježnošću” i zainteresiranošću pitao da mu kaže nešto o sebi. “Nije me znao niotkuda, ali uistinu sam osjetio toplinu i nježnost njegovo karaktera”, prisjetio se, dodavši kako je Svetom Ocu povjerio da “razmišlja o svećeništvu”, a papa je obećao da će moliti za njega.

Deset godina nakon, točnije 1. kolovoza 2020., Benediktove su se molite ispunile. Biskup Alan Williams zaredio je Paschala Uchea za svećenika u katedrali u Essexu, a na koncu svečanog slavlja pročitano je pismo pape emeritusa, koji nije zaboravio svojeg prijataelja iz Engleske. Benedikt je u pismu izrazio svoju radost Ucheovim ređenjem, te mu obećao svoju molitvenu podršku.

“Osjećao sam da je događaj toliko veći od nas – to je bila stvar Univerzalne Crkve. Povezanost s papinim posjetom preko pisma pape Benedikta bila je prekrasna stvar. To su trenuci koji vas drže”, rekao je mladi svećenik o tom za njega velikom danu.

Uoči ređenja, Ucheu je dodijeljena služba u župi svetog Jakova Mlađeg i svete Helene u Colchesteru. No, kako sam kaže, i nakon 10 godina gdje god da ide uvijek ga predstavljaju kao “onoga koji je upoznao papu”.