Mladi sudionici putovanja „Via Lucis“ koji je započeo u nedjelju iz Rima, a koji su sudjelovali i na molitvi Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetog Petra, će do 3. rujna prijeći stotine kilometara do Torina, prolazeći kroz mjesta gdje se nerijetko povlače najpotrebitije osobe: željeznički kolodvori.

Četvrto je to izdanje putovanja koji okuplja mlade sa željom da upoznaje siromašne koji često nastanjuju željezničke kolodvore te im donijeti nadu evanđelja blizinom, slušanjem i služenjem, javlja Vatican News.

Sudjelujući i na molitvi Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo uputio je 21. kolovoza poseban pozdrav sudionicima „Via Lucis“ koji su, kako je rekao, „poduprti primjerom svetaca iz susjedstva“.

Upoznavanje „svetaca iz susjedstva“

Putovanje je u organizaciji udruge Tucum u suradnji s Terra e Missione i Festivalom misija. Razne redovničke i župne zajednice primit će mlade tijekom njihova puta – primjerice, u Asizu će sudionici dijeliti trenutak molitve i razmatranja zajedno s benediktinkama.

U četrnaest dana, sudionici će proći kroz 14 talijanskih gradova do kojih se dolazi vlakom ili pješice. U svakoj etapi, sastavljenoj od svjedočanstava, radionica i trenutaka euharistijskog klanjanja, predstavlja se i priča o „Svecu iz susjedstva“ koji dolazi iz tih krajeva poput Carla Acutisa, Sandre Sabattini, Carlotte Nobile, Mattea Farine, Marije Orsola Bussone, Sante Scorese i mnogi drugi.

Tako će na početku putovanja prvi biti predstavljen mladi David Buggi, rođen 1999., a preminuo 2017., koji je svoju bolest i patnju prikazao za spasenje mladih.

Živjeti puninu života

No, kakva su očekivanja mladih koji su krenuli na put? Kako je rekla jedna od animatorica, Daniela Girardi, za Vatican News, na sudjelovanje ju je potaknula ideja da može doživjeti neposredno iskustvo i susret sa siromasima, „uprljati ruke“ i služiti Isusu, susresti Ga u siromasima. Već je prošle godine imala takvo iskustvo, za koje kaže da ju je jako promijenilo te je stoga odlučila ove godine sudjelovati kao organizator.

Njihov je put započeo Papinim blagoslovom, te je animatorica istaknula kako je zadivljena Papinom jednostavnošću i poniznošću te prije svega što traži mlade neka sanjaju velike snove. „To je dio onoga što pokušavamo učiniti. Prihvatili smo poziv na skok jer istinski vjerujemo da nam posvećenost drugima, a ne samo sebi, može omogućiti da živimo puninu života“, rekla je Girardi za Vatican News.