Nakon završetka ‘lockdowna’ zbog sprječavanja širenja pandemije, napadi na katoličke crkve u Francuskoj vratile su se na svoj “uobičajeni” broj, upozorava organizacija mladih katolika.

“Jasno je da je pandemija dovela do pada u broju napada na crkve, barem u razdoblju ograničenja kretanja”, izjavio je glasnogovornik skupine naziva Protège ton église (Zaštitite svoju crkvu) za CNA, dodavši: “No ovo zatišje je bilo samo privremeno. Nažalost vratili smo se ‘u normalno stanje’ što se tiče ovog nesretnog trenda.”

Protège ton église je organizacija koju su 2019. godine osnovala dva prijatelja kao odgovor na val oskvrnjivanja crkvi diljem Francuske. Članovi skupine održavaju mirna bdjenja izvan crkava kako bi uočili potencijalne napadače. Francusko ministarstvo unutarnjih poslova prošle je godine zabilježilo čak 996 protukršćanskih djelovanja, što je oko tri dnevno.

“Naši aktivni članovi su, zapravo, uglavnom mladi ljudi, a i oni koji vode organizaciju su također mladi”, objasnio je glasnogovornik Protège ton églisea.

“To je važno u smislu da mladi razumiju kako ovo može promijeniti stvari, da daje stvaran doprinos u borbi sa štetom koja se nanosi nasljedstvu koje su nam ostavili naši roditelji i djedovi”, dodao je.

Od svog osnutka organizacija se proširila na više francuskih gradova, a aktivnosti se organiziraju uglavnom putem Facebooka. Kako bi zaštitili sebe i svoje članove, vođe se predstavljaju samo svojim imenima.

“Budući da je naš cilj prokazati razinu kršćanofobije u Francuskoj, mogli bismo postati žrtve represije. Kao sigurnosnu mjeru osiguravamo anonimnost”, objasnili su.

Odgovarajući na pitanje što bi savjetovali katolicima koji žele pokrenuti sličnu inicijativu, glasnogovornik je kazao kako je temeljno imati nacionalnog vođu koji bi mogao biti na čelu određeni broj godina kako bi se projekt dobro utemeljio.

“Zatim morate pronaći voditelje oblasti, koji se mogu redovito izmjenjivati ovisno o lokaciji mladih, kako bi utemeljili nacionalnu mrežu”, dodao je.

Jedan od ključnih koraka je “postavljanje inicijative na internet”, budući da to omogućuje “doseg do velikog broja ljudi te brzo i učinkovito širenje informacija”, a nove skupine bi trebale i vrlo pažljivo definirati opseg svog rada kako pokret ne bi ostao bez snage, preporučuju iz Protège ton églisea.

Prema podacima na stranici L’Observatoire de la Christianophobie (Opservatorij kršćanofobije), koja na interaktivnoj mapi bilježi antikršćanske incidente u Francuskoj, u kolovozu ove godine zabilježeno je 11 incidenata (dva više nego prošle godine), uključujući šest vandalizama i pet krađi.