Mjanmarska vojska napala je na Uskrs, 9. travnja crkve, bolnice i škole u pretežito kršćanskim krajevima, izvještava KNA.

U Mjanmaru već dvije godine bjesni krvavi sukob između vojne hunte i pobunjeničkih snaga.

„Pustimo kao nacija i kao narod da se otkotrlja kamenje mržnje i ljudske patnje i da u našim srcima, na našim ulicama i u svakom kućanstvu odzvanja poruka Isusa, kneza mira“, prenijela je KNA riječi uskrsne poruke 74-godišnjeg kardinala koju je u ponedjeljak 10. travnja objavio azijski novinski portal Ucanews. „Neka Mjanmar opet uskrsne u slobodi i miru“, zavapio je yangonski nadbiskup Charles Maung Bo.

Mjanmarska vojska pokrenula je tijekom Velikog tjedna ofenzivu protiv vojnih i civilnih ciljeva. Zračnim napadima, topništvom i paljevinom nastoji razbiti uporišta naoružanih pripadnika etničkih manjina i „Narodne obrambene vojske“ (PDF) koja je vjerna demokratskoj pobunjeničkoj Vladi nacionalnog jedinstva (NUG).

Kako je izvijestio Ucanews, glavni ciljevi napada hunte su crkve, bolnice i škole u pretežito kršćanskim krajevima Kayahu, Chinu, Karenu i Kachinu, gdje su tisuće izbjeglica iz drugih krajeva pronašle utočište. Tisuće su također izbjegle u susjedne države Indiju i Tajland.

Težište najnovije ofenzive vladinih snaga predstavlja država Kayah. U blizini granice s Tajlandom vojska je, kako je objavio Ucanews, topništvom napala snage PDF-a i paravojne snage naroda Karen. Od Velikog petka više od deset tisuća ljudi, uključujući i brojne kršćane, prebjeglo je preko granice u Maesot u Tajlandu, prenosi KNA.