MEĐUNARODNI EUHARISTIJSKI KONGRES

Mitropolit Hilarion: Katolike i pravoslavce ujedinjuje vjerovanje u Kristovu stvarnu prisutnost u euharistiji

"Euharistijsko slavlje nije samo sjećanje na Posljednju večeru već njena aktualizacija za svakog vjernika koji u njemu sudjeluje."

Bitno.net
Foto: IPA/PIXSELL

Foto: IPA/PIXSELL

Vjerovanje u Kristovu stvarnu prisutnost u euharistiji ujedinjuje katolike i pravoslavce, poručio je jedan od lidera Ruske pravoslavne Crkve mitropolit Hilarion.

Predvodeći jučerašnju prvu katehezu na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti, Hilarion je govorio o shvaćanju i značaju euharistije u Pravoslavnoj Crkvi, prenosi Catholic News Agency.

“Katolički i pravoslavni vjernici nisu ujedinjeni u euharistiji, ali ih ujedinjuje vjerovanje da euharistijski kruh i vino nakon posvećenja ne predstavljaju samo simboličku prisutnost Krista, već punu i stvarnu prisutnost”, izjavio je predstojnik Ureda za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata.

“Vjerujemo da su kruh i vino na euharistiji istinsko tijelo i krv našeg Gospodina Isusa Krista. Euharistijsko slavlje nije samo sjećanje na Posljednju večeru već njena aktualizacija za svakog vjernika koji u njemu sudjeluje.”

Hilarion, koji je također crkveni povjesničar i kompozitor, naglasio je kako je “spasenje nezamislivo bez euharistije”.

“Bez Crkve nema spasenja: to je uvjerenje koje svi dijelimo, i katolici i pravoslavci, premda ponešto drugačije promatramo Crkvu.”

“No Crkva se ne može shvatiti bez euharistije. Stoga, same predodžbe o Crkvi, euharistiji i spasenju neraskidivo su povezane u našoj teologiji”, zaključio je mitropolit čije je predavanje na važnom međunarodnom katoličkom događaju samo još jedan znak suradnje dviju Crkvi koje su se odvojile u velikom raskolu 1054. godine.

Inače, Katolička i Pravoslavna Crkva danas okupljaju više od 1, 5 milijardi deklariranih vjernika

Dodajmo da je Međunarodni euharistijski kongres, koji se održava na nekoliko lokacija u mađarskoj prijestolnici, započeo u nedjelju svečanim misnim slavljem pred tisućama vjernika.

Kulminacija bi se trebala održati 12. rujna kada bi završno euharistijsko slavlje trebao održati papa Franjo.