Tijekom misnoga slavlja ovu nedjelju na kojem je Majka Terezija proglašena sveticom, papa je Franjo prije samog zaključenja mise pozvao na molitvu za sestru Isabel Solu Matas koja je prošli tjedan ubijena na Haitiju.

Sestra Isabel, članica Kongregacije presvetog Srca Isusa i Marije, bila je španjolska misionarka koja je godinama pomagala najpotrebitijima u siromašnoj zemlji koja se još uvijek oporavlja od posljedica razornog potresa iz 2010. Sestru Isabel ubili su u Port au Princeu pljačkaši hicima iz pištolja dok je vozila terenac i radila ono što je radila na Haitiju cijelo vrijeme – pomagala siromašnima.

Kako su za Radio Vatikan rekli njezini prijatelji, lopovi nisu njezinim ubojstvom ubili samo osobu, nego “nadu koju je ona predstavljala mnogima”. Na Haitiju je boravila još od 2008., dvije godine prije potresa koji je dodatno opteretio već siromaštvom izmučenu zemlju. Pomagala je kao medicinska sestra, ali i na obnovama kuća te organiziranju školstva u siromašnim četvrtima.

Bila je jedna od dvadesetak španjolskih misionara koja je boravila na Haitiju, unatoč opasnosti koja im je prijetila. Riječ je o tome da je otočka država i dalje nestabilna, s visokom stopom korupcije i kriminala koji je muče.

Kako piše internetska stranica Crux, sestra Isabel nije samo evangelizirala i pomagala ljudima na Haitiju, nego i svima onima koji su pratili njezine postove na blogu i društvenim mrežama u kojima je opisivala sve poteškoće, ali i ljepotu života siromašnih Haićana.

“Nikada nisam tako jako osjetila Božju nazočnost nego u danima nakon potresa. Vidjela sam tada mnogobrojna čuda”, rekla je sestra Isabel svojedobno svojim prijateljima koji su je pitali kako može preživljavati u tako okrutnom svijetu u kojem se čini kako nema Božje nazočnosti.

Spominjući je na koncu misnog slavlja kanonizacije Majke Terezije papa je Franjo podsjetio i na sve one katoličke misionarke i misionare koji pomažu bližnjem u situacijama u kojima je ugrožen njihov život.

“Jedino što joj je bilo važno jest pomagati drugima. Onima koji trebaju pomoć. Jedini život koji je smatrala ispunjenim bio je onaj ukorijenjen u služenju bližnjemu”, rekao je o sestri Isabel njezin brat Javier Sola Mata.

Goran Andrijanić | Bitno.net