Posebno su prikazani neki podatci o osiromašenju uzrokovanom pandemijom bolesti Covid-19, zabilježeni u centrima Zajednice na nacionalnoj razini. Od ožujka do listopada isporučeno je 150.000 paketa hrane, dva i pol puta više nego u razdoblju prije pandemije. U pučkim kuhinjama koje vodi Zajednica, smještenim u više talijanskih gradova, prije zdravstvene krize svakog je tjedna podijeljeno gotovo 3000 obroka. Posljednjih mjeseci povećali su se na 6300 tjedno. U Rimu su prošle godine postojala samo 3 centra za distribuciju hrane, a sada ih je u glavnom gradu 28 i ukupno 50 u cijeloj Italiji.

Siromaštvo se povećalo, ali i solidarnost. Samo je u Rimu barem 1000 dobrovoljaca više nego u razdoblju prije pandemije bolesti Covid-19. A tu je i povećanje gospodarske pomoći stanovništva za ljude u teškoćama – podsjetila je Zajednica svetoga Egidija. Potrebno je preispitati društvo počevši od onih posljednjih – napominju iz Zajednice. Tijekom konferencije za tisak istaknuto je također da se mora riješiti manjak usluga za beskućnike. Početak zime koji zbog pandemije izgleda teži, predstavlja još veće probleme, na što ne možemo ostati ravnodušni.

Također, predstavljena je i ključna riječ Zajednice, #Natalepertutti (Božić za sve), koji će se živjeti u skladu s mjerama protiv bolesti Covid-19. Božić zajedno s tisućama siromašnih i krhkih ljudi u Italiji i širom svijeta, podržan je sms kampanjom “Bit će to drugačiji Božić, ali sa starim prijateljima”. To će biti važna i još iskrenija prilika za pokretanje snažne poruke nade i ponovnog rođenja.