Capture

Poznati američki katolički novinar Michael Voris javno je obznanio kako je prije obraćenja dulje vrijeme bio u homoseksualnoj vezi, a ovo priznanje dao je, kako je rekao, da bi preduhitrio newyoršku nadbiskupiju koja je, tvrdi on, spremala materijal koji je imao za cilj javno ga diskreditirati.

Voris je na svojoj stranici Church Militant objavio video u kojem je pojasnio kako je veći dio 30-ih godina svojega života proveo u homoseksualnoj vezi, a u 20-im je bio promiskuitetan, te imao spolne odnose s muškarcima i ženama.

“Nikada nisam tajio da je moj život prije obraćenja bio jako grješan. Rekao sam puno puta, i to u javnosti, kako sam živio u stanju smrtnog grijeha, te kako bih bio osuđen na prokletstvo da sam tada umro. Također sam govorio kako je riječ o grijesima seksualne prirode”, rekao je Voris i dodao kako je s tom vrstom grijeha nakon obraćenja potpuno raščistio te nadalje pojasnio:

“Nisam govorio o detaljima tih grijeha jer kada sam se vratio u Crkvu, nisam mislio da je potpuno javno priznanje detalja potrebno da bi započeo naviještati veliku milost Boga.”

Američki novinar sada je priznao da je možda u tome pogriješio i da je možda trebao progovoriti detaljnije o svom grijehu. Ali, dodao je:

“Želim se ispričati svima koji su na bilo koji način povrijeđeni zbog ovoga. Nisam nikoga želio prevariti, jednostavno tada nisam mislio kako je potrebno da informiram vjernike o detaljima svojih grijeha.”

Voris je u videu ponovio priču o svom obraćenju u kojem su važnu ulogu imale molitve njegove majke. Ona se neprestano molila za njegov povratak Crkvi. Naposljetku se počela moliti Bogu da, ako je potrebno, preuzme žrtvu i fizičku bol na sebe kako bi njezin sin osjetio potrebnu milost za obraćenje. Nedugo nakon toga, dijagnosticiran joj je rak želuca od kojeg je i umrla par godina kasnije.

“Tijekom posljednje godine njezina života počeo sam se mijenjati i živjeti sakramentalnim životom. Kada je umrla, zavjetovao sam se nad njezinim lijesom da ću se promijeniti. Potpuno sam se vratio vjeri i nakon dvije godine započeo sam ovaj apostolat”, rekao je Voris misleći pod apostolatom na svoju medijsku kuću St. Michael Media.

“Borio sam se s velikom boli koju sam osjetio tijekom djetinjstva i mladosti i umjesto da se predam Bogu, dao sam se tijelu i duhovno umro… Odustao sam od sebe, od svoje muškosti, svog identiteta, razumijevanja sebe i svog dostojanstva kao krštenog katolika. Živio sam groznim životom”, rekao je novinar i nastavio:

“Od trenutka kada sam se vratio vjeri nisam želio ništa drugo nego da i drugi osjete radost i život koju nam daje život u istini Katoličke Crkve… Križ nosi veliku snagu sa sobom. To nije nekakva poezija iz crkvenih pjesama. Nisam danas tu da bih sebe prikazao kao nekog sveca, nego da vam pojasnim kako je sve što govore o snazi vjere koja čovjeka mijenja istina. I ja to dobro znam. Kroz nauk Katoličke Crkve koji je osobno uspostavio Sin Božji za moje i vaše spasenje, kroz njezinu intrinzičnu snagu dobio sam natrag svoju muškost koju sam uništio. Vraćen sam u život.”

Voris je novinar čiji su programi i prilozi često izazivali kontroverze, pa su ih neki kritizirali kao “isključive” i “neprofesionalne”, dok su ih drugi isticali kao primjer novinarstva koje se bori protiv različitih oblika krivovjerja i nepravilnosti u suvremenoj Crkvi. Sada je Voris najavio kako neće podleći pritiscima protiv njega i njegovih novinara, te kako će njegova medijska kuća nastaviti sa svojim apostolatom.

S druge, pak, strane, mediji su prenijeli priopćenje nadbiskupije New Yorka u kojem se potpuno demantira da dijeceza, kako to Voris tvrdi, sprema neki materijal protiv njega.

“To je potpuna, stopostotna neistina da naša nadbiskupija priprema objaviti nekakav materijal koji se tiče njega ili njegove internetske stranice”, rekao je glasnogovornik.

Treba napomenuti kako je Voris u nekoliko navrata kritizirao nadbiskupa New Yorka kardinala Timothyja Dolana i njegovu nadbiskupiju. Zadnja takva kritika povezana je sa slučajem jednog svećenika koji je navodno bio homoseksualac i živio sa svojim dečkom za što je trošio novac župe. Svećenik je nakon pritužbi župljana smijenjen i nadbiskupija je pokrenula istragu, ali Voris je tražio od Dolana da odstupi sa svoje službe jer nije reagirao pravodobno na cijeli slučaj.

Što se tiče Vorisova priznanja, mnogi komentatori i blogeri pružaju mu potporu i nude svoje molitve, pa i oni koji su par puta ulazili u sukobe s njim. Svi se slažu kako je taj potez bio hrabar i kršćanski, te kako je Voris mogao odabrati i “bezbolniji” način da to napravi (pismeno priopćenje, recimo), ali je odlučio snimiti video i prikazati ga na svojoj stranici.

Goran Andrijanić | Bitno.net