Foto: biskupija Chilpancingo-Chilapa

Nadbiskupija grada Acapulca u Meksiku, izvijestila je kako su ovoga ponedjeljka u napadu izvedenom od strane zasad nepoznatih počinitelja ubijena dva katolička svećenika, vlč. Iván Añorve Jaimes i vlč. Germain Muñiz Garcia.

„Kao Crkva duboko smo uznemireni ovim tragičnim događajem koji je ražalostio čitavu nadbiskupiju, kao i biskupiju Chilpancingo-Chilapa. Pozivamo vlasti da, jednom kada doznaju istinu, postupe onako kako pravednost zahtijeva“, stoji u priopćenju nadbiskupije.

Prema službenom izvješću, svećenici su se vozili autocestom kada im je put prepriječilo drugo vozilo iz kojeg su ispaljeni hici, nakon čega su ubojice napustile mjesto događaja.

Državni tužitelj savezne države Guerrero, Xavier Olea, rekao je kako su prije ubojstva svećenici sudjelovali na koncertu na kojem je grupa njihovih poznanika bila uključena u tučnjavu, te da su ubojstvo izvršili pripadnici jedne od sukobljenih strana.

Naveo je i kako je internetom ranije kružila fotografija jednog od svećenika s udarnom puškom, što je, prema njegovu mišljenju, navelo počinitelje da pomisle kako je jedan od svećenika član protivničke bande.

S druge pak strane, biskup Salvador Rangel kritizirao je tužiteljev komentar rekavši da ubojstvo nema nikakve veze s povezivanjem svećenika s bandama.

Izjavio je kako je još ranije osobno razgovarao s vođama bandi u želji da se zauzme za svećenike, redovnice i bogoslove, budući da bande toliko dominiraju područjem da crkveni službenici stalno moraju biti na oprezu.

Nije neobično da nakon ubojstava svećenika državni tužitelji pokušavaju dio krivnje svaliti na same žrtve. U ranijim se slučajevima događalo da su ishitreno povezivali ubojstva s konzumacijom alkohola od strane žrtava. Crkveni vođe su takve komentare protumačili kao pokušaj da se omalovaži ubijene svećenike.

Recimo i to kako je u proteklih pet godina u Meksiku ubijen dvadeset i jedan svećenik, uključujući dvojicu nedavno ubijenih, što tu državu čini vrlo opasnim mjestom za crkvene službenike.

Ivo Džeba | Bitno.net