Meksički svećenik Alejandro Solalinde trebao bi biti imenovan vladinim povjerenikom za migracije, a u tom slučaju neće više smjeti vršiti svećeničku službu izjavio je biskup Veracruza Carlos Briseno Arch za portal „Xeu Noticias“ u nedjelju 16. travnja 2023., prenosi Kathpress.

Ako Solalinde, 78-godišnji svećenik i poznati aktivist u području ljudskih prava, bude imenovan voditeljem meksičkog nacionalnog ureda za migracije, po odredbama kanonskog prava neće više moći djelovati kao svećenik.

Prema biskupovim riječima, državni i crkveni zakoni zabranjuju svećenicima preuzimanje političkih dužnosti. „Ako svećenik želi preuzeti javnu dužnost, time doduše ne prestaje biti svećenik, ali ne može više djelovati kao takav“, rekao je mons. Arch za Xeu Noticias.

Prema odredbi trećeg paragrafa Kanona 285 „zabranjuje se klericima prihvatiti se javnih služba koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju građanske vlasti“.

Povod biskupovoj izjavi predstavljaju razgovori između o. Solalindea i meksičkog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora o osnivanju Nacionalne koordinacije za pitanja migracija i inozemstva (CNAME). Brojni incidenti u posljednje vrijeme izazvali su raspravu o meksičkoj migracijskoj politici i ulozi državnog tijela koje je u njoj vodilo glavnu riječ, Nacionalnog instituta za migracije.

U prihvatilištu za ilegalne imigrante u Ciudad Juarezu na granici s SAD-om 27. ožujka izbio je požar u kojemu je poginulo 40 imigranata, uglavnom iz Venezuele, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora. U saveznoj državi Veracruzu nedavno je iz zatvorenog teretnjaka u posljednji trenutak spašeno 209 imigranata.

Otac Solalinde, koji vodi prihvatilište za imigrante „Hermanos en el camino“ („Braća na putu“) u saveznoj državi Oaxaci, za što je 2012. od meksičke vlade dobio nagradu za ljudska prava, navodno je na početku mandata lijevo populističkog predsjednika Lopeza Obradora 2018. bio kandidat za dužnost povjerenika za migracije, ali je tu ponudu odbio.

Meksički mediji svećenika uspoređuju s Ernestom Cardenalom, koji je kao svećenik u vrijeme revolucije u sandinističkoj Nikaragvi od 1979. do 1987. bio ministar kulture, zbog čega ga je papa Ivan Pavao II. suspendirao sa svećeničke dužnosti.

Generalni vikar nadležne meksičke biskupije Tehuantepec Lucio Santiago Santiago izjavio je za tjednik „Proceso“ da je biskup Ojeda Marquez već 2018. upozorio Solalindea da se ne miješa u politiku, nakon što je pružio snažnu podršku Lopezu Obradoru, ali da on nije slijedio to upozorenje. Trenutno se razmatraju sankcije koje su mu zaprijećene, rekao je generalni vikar.

Najava predsjednika Lopeza Obradora da će o. Solalinde bez naknade voditi vladin ured te tako moći i dalje vršiti svećeničku službu, generalni vikar Santiago označio je pogrešnom. Ključna nije plaća, nego funkcija, rekao je, dodavši da bi Solalinde kao voditelj vladinoga projekta „uvelike prešao granicu onoga što se pristoji svećeniku“.