Guverner New Jerseya, Phil Murphy, jučer je potpisao zakon kojim je legalizirao medicinski potpomognuto samoubojstvo u toj saveznoj američkoj državi.

Prema novom zakonu, pacijenti kojima prema liječničkoj procjeni nije ostalo više od 6 mjeseci života, moći će zatražiti smrtonosno sredstvo koje će im okončati život. Dobiveno sredstvo će morati sami unijeti u sebe.

Prilikom potpisivanja zakona, guverner Murphy koji za sebe kaže da je „dugogodišnji, praktični katolik“, izjavio je kako je svjestan da se Crkva protivi ovom zakonu.

“Nakon pažljivog razmišljanja, unutarnjeg razmatranja i molitve, odlučio sam da, iako me vjera dovodi do određenih odluka za vlastiti život, kao javni dužnosnik ne mogu uskratiti ovu alternativu onima koji su došli do drugačijeg zaključka”, rekao je Murphy.

“Smatram da je odabir po ovom pitanju osoban, te da je stoga potpisivanje ovoga zakona odluka koja na najbolji način poštuje slobodu i ljudskost svih stanovnika New Jerseya”, dodao je.

Biskup Metuchena, jedne od biskupija unutar New Jerseya, osudio je guvernerov potez nazvavši zakon posljednjim u “opasnom i zastrašujućem nizu” te “besramnim napadom na svetost ljudskog života”.

“Dok se suočavamo s mračnim vremenima, nećemo prestati zagovarati svetost ljudskog života u svim njegovim fazama, i nastavit ćemo obrazovati naše zakonodavce, našu subraću katolike kao i širu javnost o opasnostima legalizacije potpomognutog samoubojstva”, rekao je biskup James F. Checchio.

Matt Valliere, izvršni direktor zaklade Patients Rights Action, čiji je cilj zaštita prava pacijenata i borba protiv legalizacije medicinski potpomognutog samoubojstva, za LifeNews je izjavio kako se u “saveznim državama u kojima je potpomognuto samoubojstvo legalno, pokazalo nemogućim regulirati ga”.

Valliere je dodao kako ovaj zakon “ostavlja širom otvorena vrata zlouporabi i prisili te da bi “New Jersey trebao ulagati u bolju skrb i potporu pacijentima na kraju života, a ne pretvarati ovu opasnu javnu politiku u zakon”.

Upozorio je i na to kako će ovim zakonom osiguravajuće kuće imati mogućnost srezati svoje troškove uskraćujući pacijentima lijekove koji bi spasili i uzdržavali njihov život, nudeći im umjesto toga sredstva za potpomognuto samoubojstvo.

Ovim zakonom New Jersey je uz Kaliforniju, Colorado, Havaje, Oregon, Washington i Vermont postao sedma savezna američka država koja je legalizirala medicinski potpomognuto samoubojstvo.

Ivo Džeba | Bitno.net